REVIEW

Canton Vento Reference 7 DC

Kilian Bakker | 25 januari 2007 | Fotografie Kilian Bakker |

Canton werd opgericht in 1972. Ooit was dit bekende Duitse bedrijf gesitueerd in een oude dorpsschool in Niederlauken maar tegenwoordig vindt de productie van alle Canton producten plaats in een moderne hightech fabriek in Weilrod. Voor de vier grondleggers van Canton was het uitgangspunt bij het ontwerpen van nieuwe weergevers altijd: een goede verhouding tussen innovatieve technologie en een interieurvriendelijk uiterlijk, een motto wat men tot op de dag van vandaag nog steeds nastreeft.

De naam Canton komt voort uit een samentrekking tussen het Latijnse woord `cantate` en het Duitse woord `Ton`. Een huiskamer deed vele jaren dienst als hun luisterruimte omdat de weergevers uiteindelijk in een dergelijke omgeving zouden moeten presteren, aldus de heren achter Canton. Vanaf 1989 beschikt men daar over een eigen `dode kamer` zodat nieuwe ontwerpen en technologieen zonder akoestische invloeden kunnen worden getest en gemeten.

Canton Vento Reference 7 DC

In 1995 werd door Canton de `digitale luidspreker` geïntroduceerd waarmee de European Audio Award werd verkregen. Op het gebied van Surround-weergave heeft dit bedrijf onder andere naam weten te maken met naar THX specificaties ontwikkelde systemen.


Vento Reference 7 DC

De Vento Reference 7`s werden afgeleverd in twee behoorlijk grote en flink zware dozen. De verpakking van deze weergevers is duidelijk met veel zorg ontworpen en samengesteld. De klankkasten hebben van boven bekeken een `boegvorm`. Deze vorm helpt bij het voorkomen van staande golven in de kast en wordt onder andere ook bij KEF en Wharfedale toegepast. Het recensiepaar was keurig afgewerkt en gefineerd in kersenhout met een rode lak, wat goed paste bij de vormgeving. Kersenhout is van zichzelf vrij licht en heeft een interessante nerftekening zodat het in verschillende kleuren kan worden gelakt (net als notenhout) maar ook kan fungeren als alternatief voor meer zeldzame houtsoorten zoals rosewood. Daardoor kunnen luidsprekers in een klassiek donker fineer worden afgewerkt terwijl de met uitsterving bedreigde houtsoorten beter worden beschermd.

Met hun gewicht van 29,6 kilo waren de Canton`s niet de gemakkelijkste dingen om mee rond te lopen maar daar stond wel een zeer goede verankering met de vloer tegenover. Canton levert de Reference 7 DC`s compleet met een set spikes die zijn voorzien van afgeronde punten (waarschijnlijk om parket te beschermen) en een setje zelfklevende voetjes. De mooi afgewerkte spikes werden toegepast voor deze recensie omdat deze jongens behoorlijk wat energie kunnen uitstoten en wat extra ontkoppeling dan nooit weg is.

Canton Vento Reference 7 DC

Het gaat hier in feite om een 3-weg systeem met twee in tandem werkende laagunits die zijn voorzien van een aluminium conus met een diameter van 18 centimeter. Daarboven is een midrange-unit gemonteerd die ook van een even grote aluminium conus maar een kleinere spreekspoel is voorzien. De conussen zijn niet voorzien van conventionele `stofkappen` maar hebben een complete holle koepelvorm wat zorgt voor een gelijkmatiger afstraalgedrag en een betere warmteafvoer (de conussen fungeren als koellichamen). De hoogfrequent-unit heeft een 25 millimeter aluminiummangaan dome met een grille waarachter een soort akoestische lens is gemonteerd. Deze lens wordt "Transmission Frontplate" genoemd en is met behulp van computeranalyse vormgegeven om een betere akoestische overgang naar de midrange-unit én een beter afstraalpatroon te verkrijgen.

Canton Vento Reference 7 DC

De klankkast is vervaardigd uit 21 millimeter dik MDF en is verstevigd met `8-voudig laminaat`. De interne bekabeling heet Black Science, wat een product is van de fabrikant Fast Audio. De `DC` achter de Reference naam betekent `Displacement Control` en deze technologie voorkomt dat de conus van de laagunit bij grote uitslagen ongecontroleerd gaat uitwijken. Verder zijn de conus-units voorzien van zogeheten `Wave Rib` rollsurrounds die zorgen voor een beter lineair gedrag en helpen bij het verlagen van ongewenste vibraties. Aan de achterzijde bevinden zich vier stevige en vergulde connectoren die zijn voorzien van 4mm banaanbussen.

Canton Vento Reference 7 DC

De Vento Reference 7 DC`s worden af fabriek geleverd met gemonteerde voetplaten die met afstandbussen met de kast zijn verbonden. De basreflexpoort bevindt zich namelijk aan de onderzijde en kan zijn energie via de ontstane opening dicht bij de grond kwijt. Het frequentiebereik loopt van maar liefst 22 Hertz tot 40 kilohertz en de cross-overpunten liggen op 220 Hertz en 3 kilohertz. Het rendement levert bij 1 Watt aansturing en gemeten op 1 meter afstand een akoestische druk op van 88,5 dB, wat deze weergevers goed geschikt zou maken voor bijvoorbeeld laagvermogen buizenversterkers. De nominale impedantie wordt niet als zodanig opgegeven maar wel een marge van 4 tot 8 ohm. De afmetingen tellen 105 bij 22,5 bij 33,5 centimeter (H X B X D). De Vento Reference 7 DC is leverbaar in Kersen (rode lak) of zilver-tint pianolak.


EDITORS' CHOICE