Harman Kardon HD970

In deze tijd van multimedia en mp3 muziek ziet de muziekbranche haar omzetten van cd’s drastisch teruglopen. Al dan niet legaal worden door vele huishoudens bestanden van het internet afgehaald en op een mp3speler gezet of gebrand op een leeg schijfje. Gelukkig voor diezelfde branche is er de groep hifi liefhebbers en audiofielen die liever het originele, ongecomprimeerde geluid digitaal willen kunnen afspelen op een goede speler. Alleen bedoeld voor muziekweergave. Een van de spelers op deze markt is al jaren Harman Kardon. Wij testten de veel verkochte HD970 voor u.

Het in Northridge, Amerika gevestigde Harman International heeft al jaren een naam op audiogebied hoog te houden. Niet alleen de kwaliteit, maar ook de prijsstelling en het uiterlijk zijn zaken waar goed over nagedacht wordt. Dit maakt het merk Harman Kardon geliefd bij vele kopers en hun eventuele partners. De apparaten zien er altijd goed verzorgd, ja, zelfs enigszins trendy uit.

Harman Kardon HD970 cd-speler

De HD970 is hier geen uitzondering op, een strakke afwerking en een glimmend zwart/ zilveren front zien er appetijtelijk uit! Op het vierenhalve kilogram wegende loopwerk prijken trots twee stickers met de EISA-award toekenning op dit product van 2005/2006 voor beste audio speler. Ook in de pers is de HD970 al meermaals bejubeld en wordt vergeleken met spelers die eens zo duur zijn. Dit was vooral de reden dat dit apparaat hoog op mijn verlanglijstje stond om te kunnen testen.


Specificaties

De verpakking ziet er netjes en compleet uit, een goede gebruiksaanwijzing in het Nederlands, een –niet zo fraaie- afstandsbediening en niet te vergeten de bekende zwarte dropveter als cinchkabel worden bijgeleverd. Direct valt op dat er een vast stroomsnoer aan de speler gesoldeerd zit, deze is jammer genoeg niet uit te wisselen door een ander gefilterd netsnoer. Als hobbyist is hier natuurlijk wel een mouw aan te passen, maar toch. Aan de achterkant zitten ver van het stroomgedeelte verwijderd de aansluitingen voor analoog uit middels tulpstekkers, een digitale coaxiale uitgang en nóg een tweetal aansluitingingen voor digitale doorvoer, één coaxiaal en één optische aansluiting.

Harman Kardon HD970 cd-speler

Het zijn ingangen, wat inhoudt dat de speler ook voorzien is van een losse D/A converter voor externe bronnen. Handig om van die oudere loopwerken door te lussen, of het geluid te verbeteren met de nieuwere technieken in de HD970! De beschrijving geeft aan dat het gaat om een zgn. “multi level Delta-Sigma” omzetting, en wel op een oversampling van 24bit/384 kHz. Het frequentiebereik ligt tussen 20 Hz tot 20 kHz bij een afwijking van 0,5 dB. De totale harmonische vervorming ligt op 0.0009% bij 1 kHz en het dynamische bereik op een hoge 116 dB. Alle aansluitingen zijn netjes verguld en degelijk van opbouw, zeker gezien de lage prijsklasse van deze speler. Benieuwd naar de afwerking van een seriematig product schroef ik de speler open.

Harman Kardon HD970 cd-speler

Onder de kap van de speler is alles zeer overzichtelijk te noemen. Apart valt een grote, nette voeding op, die een gezekerde stroomtoevoer krijgt. Dan een tweetal andere printplaten, een zwevend gemonteerd loopwerk en alle kabels zijn netjes afgewerkt. Overzichtelijkheid alom, dus! Petje af, voor deze opbouw. Een leuk detail van de klantgerichte denkwijze van de ontwerpers is het ondersteboven plaatsen van tekst op de achterzijde van de speler, als je er dus bovenhangt om een kabel aan te sluiten kan je jezelf niet vergissen!
Ter voorbereiding sluit ik de speler aan met een Monster M850I cinch kabel op mijn vaste set, zie onderaan dit artikel voor de gebruikte hardware.


EDITORS' CHOICE