REVIEWSehring

Sehring S 700 PSE

Modulaire versterkersystemen waarbij men later grotere voedingen of modules kan toevoegen zijn alom bekend en vaak erg geliefd bij audiofielen. Luidsprekersystemen met een modulaire systeemopbouw zijn wat minder gemakkelijk te vinden maar een bijzonder bedrijf in Berlijn maakt al meer dan 15 jaar een aantal unieke en zeer hoogwaardige luidsprekerlijnen. De producten dragen trots de naam van hun geestelijk vader; Sehring.


In 1990 ging Sehrig Audio Systeme van start en Stefan Sehring stond al gauw met een modulair weergavesysteem op de High End Messe (toen nog in Hotel Kempinski te Frankfurt. Ah, the good old days...). Momenteel heeft Sehring vier hoofdlijnen, te weten het S 500 "W" (voor wandmontage) / "G" (vloerstaand) systeem bestaande uit "Flachlautsprechern" en de S 700 en S 700 SE (staat voor Selected Edition) systemen, die voortkomen uit de eerste Sehring weergevers.


Aaibaar 

Het onderwerp van deze recensie is de Selected Edition uitvoering van de S 700 P `mini-monitoren`. Deze werden door de importeur afgeleverd samen met de mooie Sehring ST 700 stands. Hier is in feite sprake van `s werelds eerste uni-pivot stand want de hoofdkolom staat met slechts één spike op de T-basis. Van gewiebel is echter geen sprake want spandraden houden het geheel in balans, wat de ST 700 een elegant maar ook interessant uiterijk geeft. De recensie S 700 PSE`s waren afgewerkt in het `midden-grijs` Nextel en een mat-zilver gespoten baffle.

Ook de stands waren in Nextel afgewerkt en aan de brede keuze aan Nextel-varianten kan men zien dat Stefan Sehring (terecht) van dit materiaal houdt. Nextel werd ooit ontwikkeld als anti-resonant en anti-reflectie afwerking voor vliegtuig-dashboards en is daarom uitstekend geschikt als afwerking van weergevers (Pink Triangle gebruikte Nextel vroeger om hun CD-lades en platenspeler subchassis mee af te werken) en het geeft ze een hoge `aaibaarheidsfactor`.


Oog Voor Detail

Bij de Selected Edition serie zijn de componenten geselecteerd op een tolerantie van 0.2 % in plaats van de 0.5 % van de standaard S 700 serie. Ook de twee drivers wijken van de standaard serie af, de hogetonen-unit heeft geen ferro-fluid en de mid/laag unit heeft geen fase-plug. De unieke units worden (bij SEAS) voor de `SE` versie nog accurater gefabriceerd en de aluminium dome van de hogetonen unit wordt overigens door Sehring zelf in Berlijn gemaakt. De mid/laag unit is door middel van een hard-kunststof ring ontkoppeld van de baffle en beide units zijn voorzien van vilt-ringen die om de rand van het membraan liggen. De hogetonen unit heeft zelfs een klein vilt-stipje op zijn grille meegekregen wat voor een nog rustiger afstraalgedrag zorgt.

De topplaat van de ST 700 stand neigt iets achterover om voor een specifieke tijdcorrectie van de twee units te zorgen. De S 700 PSE staat met drie uitsparingen op nokken met viltjes en wordt door middel van een imbusbout met de topplaat verbonden zodat er een uiterst stabiel geheel onstaat. De drie nokken geven de "variovent" baspoort (die zich aan de onderzijde van de klankkast bevindt) de ruimte om te kunnen ademen. Deze Variovent poort kan van schuimdempers worden voorzien wanneer men de weergave van het laag nog strakker wenst maar de totale output/druk in het laag neemt dan wel wat af. Deze optie was in de gebruikte ruimte niet nodig, zoals bleek tijdens de luistersessies. Sehring gaat echter nog verder in de aanpasbaarheid van hun weergevers en heeft het wisselfilter voorzien van twee paar schroef-terminals waaraan de verschillende instelweerstanden kunnen worden bevestigd.

In het uitgebreide `survival-pakket` zitten 16 instel-weerstanden die vanuit een `0 dB` stand de `presence` in het midden met 0,5 dB stappen kan verhogen of verlagen (in Engeland noemt men dat `Attenuation` ). Daarnaast kan de S 700 PSE met de tweede set terminals worden aangepast aan de dempings-factor van de aangesloten versterker. De S 700 PSE`s werden afgeleverd met een `standaard` middentonen-attenuation van + 1 dB maar er werd uiteindelijk gekozen voor een + 0.5 dB instelling omdat de akoestiek en de Exposure versterker voor genoeg presence in het midden zorgden. De S 700 PSE heeft mono-wiring aansluitingen (waar deze schrijver geheel achter staat) die uit 4mm banaanbussen mét intern schroefdraad bestaan. Dat schroefdraad is voor de optionele RVS shroeven waarmee de in Amerika zo geliefde spades kunnen worden aangesloten. Achter het verwijderbare connectorpaneel bevindt zich een ruimte waar het wisselfilter huist. Het filter moet immers bereikbaar zijn voor eventuele aanpassingen en is opgebouwd uit hoogwaardige componenten. De bodem van de ondiepe filterruimte is van openingen voorzien zodat er zich daar geen onnodige luchtdruk kan opbouwen. De mooie Nederlandstalige handleiding is rijkelijk voorzien van schema`s en afbeeldingen die kunnen helpen bij het vinden van de juiste afregeling en opstelling van de S 700 PSE`s en de opbouw van de ST 700`s.

De S 700 PSE is meer dan een `junior`, wat meteen duidelijk wordt uit het frequentiebereik wat van 54 Hz tot 23 kHz loopt. Het rendement ligt op 86 dB en de nominale impedantie op 8 Ohm. De afmetingen tellen 33 bij 18 bij 29,5 centimeter (HXBXD) en de massa is maar liefst 10,5 kg per stuk. Sehring biedt een brede keus aan afwerkingen en standaard worden de S 700 PSE`s geleverd met de kast in Nextel middengrijs en het front in zilver of met het front in Nextel donkergrijs en de kast in zilver. Tegen meerprijs is de kast verkrijgbaar in licht- of donkergrijs Nextel en in elke gewenste RAL kleur en kan het front in pianolak RAL, standaard RAL en verschillende Nextel tinten worden geleverd. Vanaf Januari 2007 zal het front (tegen meerprijs) leverbaar zijn in massief Kersenhout of massief Canadees Esdoorn. Naast de ST 700 stands levert Sehring overigens ook de uit MDF vervaardigde LS 700 stands en de LSA 700 stands (met absorptievoet).


EDITORS' CHOICE