REVIEW

Ladysmith Black Mambazo - Long Walk To Freedom


Jan de Jeu | 18 januari 2007

De medewerking aan Paul Simon’s ‘Graceland’ zorgde er in 1986 voor dat Ladysmith Black Mambazo wereldberoemd werd. Op hun hybride stereo en multichannel sacd ‘Long Walk To Freedom’ zijn zij nu zelf degenen die andere musici uitnodigen om aan een muzikaal project mee te werken.

Ladysmith Black Mambazo - Long Walk To FreedomOp de schijf een overzicht van de bekendste nummers van de groep. Bij ‘Hello My Baby’ wordt de groep ondersteund door een tweede Afrikaanse vocale groep, Zap Mama, geleid door de in Belgie wonende Marie Daulne.

In ‘Diamonds On The Soles Of Her Shoes’ is het upbeat arrangement van de hand van jazz gigant Joe McBride terwijl de sensuele vrouwenstem - die op ‘Graceland’ nog vertolkt werd door Linda Ronstadt - ditmaal toebehoort aan Melissa Etheridge. Ladysmith neemt hier op overtuigende wijze met hun stemmen het instrumentale gedeelte voor hun rekening. ‘Homeless’ laat de stem van de Canadese Sarah McLachlan horen terwijl Natalie Merchant te herkennen is in ‘Rain Rain Beautiful Rain’.

Deze beide alten vloeien in mijn oren beter samen met de Afrikaanse mannenstemmen dan de sopraan die haar medewerking verleent aan ‘Amazing Grace – Nearer My God To Thee’. Hoe heerlijk ik het geluid van Emmylou Harris normaliter ook vind, in combinatie met de sonore mannenstemmen kan zij me niet bekoren.

Een hoogtepunt is ‘Shosholoza’ met o.a. Afro popstar Thandiswa Mazwai en trompettist Hugh Masekela. Op de bijdrage van Masekela’s flügelhorn en Taj Mahal’s gitaar na is het album puur a capella gezongen en hoe fraai de diverse bijdragen ook zijn, uiteindelijk maken de songs waarin de groep zonder toegevoegde stemmen te horen is toch de meeste indruk.

EDITORS' CHOICE