REVIEWHifidelio

Hifidelio vM musicserver

Rene Smit | 21 december 2006 | Fotografie Rene Smit | Hifidelio

Vorig jaar besprak college Guido de Kanter de Hermstedt Hifidelio musicserver. Sinds kort is dezelfde server beschikbaar met een modificatie uitgevoerd door Audiomart. Een modificatie die er voor moet zorgen dat de muziekweergave van de server op een dusdanig hoog plan komt dat inzetten in een hoogwaardige audio installatie probleemloos mogelijk is.

De importeur leverde de server persoonlijk bij mij af om alle mogelijkheden waarover de server beschikt uit de doeken te doen. Door het (nog) ontbreken van een internet aansluiting thuis blijven veel mogelijkheden onbenut maar dat is geen punt want het is niet de reden dat ik de server in huis heb. In de eerdere recensie wordt immers uitgebreid uit de doeken gedaan over welke mogelijkheden het apparaat beschikt.

Hifidelio 400GB music server met vM modificatie

Enig verschil is dat de speler die voor mij staat is uitgevoerd met een 400Gb harde schijf waardoor de opslagcapaciteit aanmerkelijk vergroot is (en voorzien is van de laatste softwareversie). Wanneer u cd’s opslaat in de hoogst haalbare kwaliteit, de zogenaamde Flac bestanden, kunt u circa 1000 cd’s kwijt op de schijf. Aan mij de taak om uit te vinden over welke audiofiele kwaliteiten de speler beschikt wanneer hij in een serieuze set is opgenomen.


Een vM modificatie

AudioMart is al enige jaren actief met het modificeren van apparatuur die in de standaard uitvoering over een meer dan gemiddelde basiskwaliteit beschikt. Zo heb ik in het verleden al kennis gemaakt met een Marantz DVD-speler en een Luxman DVD-speler met vM modificatie. Ook had ik gedurende een aantal jaren, tot volle tevredenheid, een Philips SA963 vM multispeler in bezit. Telkens was de conclusie dat de door AudioMart opgewaardeerde versies muzikaler waren en op alle fronten beter presteerden dan de standaard uitvoeringen. Dat alles tegen een zeer acceptabele meerprijs. De Hifidelio is het meest recente project en AudioMart is daarbij grondig te werk gegaan.

Sommige wijzigingen zijn simpel zoals het dempen van kast en kap door het plaatsen van bitumen zodat resonanties onderdrukt worden en de speler daardoor meer rust en evenwicht geeft. Van grotere orde is de geheel nieuw ontworpen uitgangstrap en het inbouwen van de beroemde super vM-clock.De gevolgen daarvan zijn een meer analoog geluid, plaatsing van de muziek en de klankkleuren worden kwalitatief beter en ook de dynamiek maakt een stap voorwaarts. Om deze nieuwe componenten van schone stroom te voorzien wordt een discreet opgebouwde voeding bijgeplaatst. Hierdoor krijgt de speler meer headroom wat zou moeten resulteren in nog betere geluidsprestaties.

Tevens is veel aandacht besteed aan het ontkoppelen van voedingspunten zodat componenten als converters, filters en buffers elkaar niet meer beïnvloeden. Gevolg; een beter gefundeerd laag en stereobeeld. Verder is er kritisch gekeken naar condensatoren, weerstanden en opamps en waar nodig zijn die vervangen door “audiofiele” exemplaren. Heel belangrijk om te weten is dat elke verandering gehoormatig beoordeeld is en niet per definitie alleen naar de specs van de gebruikte componenten en onderdelen gekeken werd. Onnodig om te zeggen dat elke gemodificeerde Hifidelio vM versie geleverd wordt met een Modificatie Certificaat. Bent u al in het bezit van een Hifidelio dan is er de mogelijkheid de modificatie alsnog uit te laten voeren.


Het aansluiten

De Hifidelio wordt in mijn referentieset bestaande uit een vM MA240 en PA535 versterker, Cambridge Azur 640C V2 cd-speler, Spendor S3 speakers en Klipsch KSW10 subwoofer opgenomen. De speler vindt een plaatsje op het dressoir naast het audiorack. Een analoge verbinding is gemaakt met een Sharkwire SC-L03 puur zilveren interlink. Die schat ik hoger in dan de standaard meegeleverde interlink, hoewel die ook duidelijk van serieuzere kwaliteit is dan de normaal meegeleverde kabels. Om de speler digitaal aan te sluiten op bijvoorbeeld een externe dac of receiver wordt tevens een optische kabel meegeleverd. Het netsnoer is een niet geaard exemplaar. Wel heeft Audiomart het netsnoer voorzien van een fase aanduiding.

De stekker gaat in een Inakustik AC1502-P6 verdeeldoos die aangesloten is op een HMS stopcontact met een directe lijn naar de gescheiden audiogroep in de meterkast. Transport van het signaal tussen versterkers en speakers wordt verzorgd door Inakustik LS1002 luidsprekerkabels uit de Black & White serie. Na een complete verbouwing van onze huiskamer was er de noodzaak tot aanschaf van nieuwe luidsprekerkabels. Tijdens een bezoek aan de Jong en Warnaars te Den Haag werd ik attent gemaakt op deze kabel en na vergelijkend luisteren kwam ook voor mij deze betaalbare kabel er als winnaar uit de bus.

Hifidelio 400GB music server met vM modificatie


Lekker luisteren

Om de Hifidelio op zijn merites te beoordelen moeten er eerst cd’s ingeladen worden op de harde schijf. Dit is een fluitje van een cent. Voer een cd in en de Hifidelio begint automatisch de schijf in te lezen. Dat duurt maximaal 5 minuten. Vervolgens wordt de cd uitgespuugd en gaat de speler zelf verder met het wegschrijven naar de harde schijf. Op het moment dat de speler daar mee bezig is kan een volgende cd ingeladen worden of een andere track van de harde schijf worden afgespeeld. Het uiteindelijke wegschrijven op de harde schijf neemt 10 tot 15 minuten in beslag. De cd’s kunnen op de harde schijf weggeschreven worden in verschillende formaten; dat is van te voren in te stellen. Om de speler echt audiofiel te kunnen beoordelen kies ik voor de FLAC variant. FLAC is een lossless compressie systeem en zou eenzelfde kwaliteit hebben als de originele schijf. Wanneer gebruik wordt gemaakt van wegschrijven in FLAC geeft de 400Gb schijf zoals gezegd een opslagcapaciteit van bijna 1000 cd’s. Kortom, het is mogelijk een uitgebreide collectie op te slaan.


EDITORS' CHOICE