REVIEW

Jon Auer - Songs From The Year Of Our Demise


Jan Luijsterburg | 14 december 2006

Samen met Ken Stringfellow vormt Jon Auer al vele jaren de kern van The Posies, een fantastische, veel te onbekend gebleven band uit Seattle die in de jaren 90 topalbums als Frosting on the Beater en Amazing Disgrace uitbracht. Auer vertegenwoordigt met zijn mooie stem de softe, melodische kant van The Posies, en dat is te horen op zijn eerste soloalbum.

Jon Auer - Songs From The Year Of Our DemiseAuer heeft lang aan de CD gewerkt. Hij begon er een jaar of vijf geleden aan, in een periode die in het teken stond van het verwerken van een scheiding. Ondertussen gebeurde er veel. The Posies werden opnieuw opgericht, er werd deelgenomen aan een reïncarnatie van Big Star, de band van de legendarische Alex Chilton en er kwam een nieuwe geliefde. Wellicht door deze lange ontstaansgeschiedenis is Songs From The Year Of Our Demise meer een verzameling mooie songs geworden dan een afgerond album. Probleem is een beetje dat er wat weinig afwisseling in zit: er wordt gevarieerd in instrumentatie (met uitzondering van de drums allemaal zelf gespeeld, akoestisch en elektrisch, nadruk op gitaren dan wel keyboards) maar nauwelijks in sfeer (licht melancholisch met naar binnen gekeerde dramatiek) en tempo (medium alom).

Als je het album helemaal draait, wordt het met 18 tracks en een speelduur van 65 minuten wat eenvormig en dreigt de aandacht te verslappen. Dat is jammer, want de kwaliteit van de individuele songs is erg goed – ze kunnen concurreren met het beste werk van The Posies. Er worden vele gevoelige snaren geraakt met prachtige, Beatle-eske melodieen, mooi gearrangeerd en geïnspireerd vertolkt. Jon Auer is echter een beetje van het type Graham Nash: heerlijke stem, maar je kunt er op den duur soms een beetje wee van worden.

Jon Auer - Songs From The Year Of Our Demise

Het ongebruikelijke draaiadvies is daarom: druk op de Random knop en luister geconcentreerd een beperkt aantal songs per keer. Een beetje als bij een goede malt whisky: het spul zit in een grote fles, maar dat wil niet zeggen dat die in grote teugen op moet. Dit album bevat stuk voor stuk prachtsongs waar ziel en zaligheid in gelegd zijn, dromerig en meeslepend.  

Een aanrader met een gebruiksaanwijzing dus. Op naar het nieuwe Posies album, maar tot die tijd lang en intens genieten van het jaar van het einde van Jon Auers huwelijk.


Aanvullende informatie:
18 tracks, speelduur 65 minuten
Label: Pattern 25 records / 2 feet 
Distrubutie: Rough Trade
Websites: www.jonauer.com, www.theposies.net


EDITORS' CHOICE