REVIEW

Miranda van Kralingen - Merry Christmas

Ferd Op de Coul | 07 december 2006

Elk jaar, al weken vóór Kerstmis, duiken ze weer op in de schappen, radio-programma`s of erger kan niet, uit de plafonds van grootgrutters en winkelcentra: de ``kerstliedjes``,. Of wat daarvoor doorgaat.

Miranda`s Merry Christmas`Jingelbelgejengel` is na Sinterklaas en soms al lang daarvóór, niet van de lucht. Ook het artistiek en muzikaal niveau van het gros van deze liedjes is onbenullig, kitscherig en commercieel. Dat ze nauwelijks iets met kerst te maken hebben maar alles met rinkelbelletjes, sneeuwvlokjes en de liefde, kan de pret niet drukken.

Meestal zijn het kleffe arrangementen, ontleend aan slijtse popgenres, met steeds weer die onverbiddellijke beat De meest ranzige zangprestaties van vokalisten die geen noot kunnen lezen, laat staan zingen en in de regel zo vals als, pakweg, Paul de Leeuw. Je hoort soms ook `Kerstliedjes` volgens beproefd André Rieu-recept, mechanisch, recht-toe-recht-aan gestreken salonmuziek, zonder kraak of smaak en dus evenmin om áán te horen, wat mij betreft.

Een andere versie betreft klassiek kerst-repertoire. Daar kun je liederen of Carols van befaamde Britse knapenkoren, of onze befaamde landgenoten `The Gents` van Peter Dijkstra, maar ook kerstrepertoire in grote symfonische bezettingen onder rangschikken, maar ook kamermuziek-achtige versies.

En heel persoonlijk en overtuigend voorbeeld daarvan biedt de Nederlandse sopraan Miranda van Kralingen, begeleid door het Matangi Kwartet, met een keus uit internationaal repertoire van commerciele maar ook aan kerst gerelateerde volksliedjes. Met juweeltjes als `Ìl est né Le Divin Enfant`, de spiritual `Mary had a Baby`, en `Entre le Boeuf et l´ Ane gris`.

Het show-repertoire bleef niet onaangeroerd op deze cd, getuige `Sleigh Ride` terwijl ook het Franse kerst-chanson niet ontbreekt, evenmin als o.a. `Guten Abend, Gute Nacht`, van Brahms, een wiegenliedje `Im Volkston`, maar géén kerstliedje, overigens..

Miranda van Kralingen zingt dit repertoire met veel gevoel voor sfeer en waar nodig, voor show en ik moet zeggen dat haar milde, mezzo-achtige en genuanceerde stem en voordracht, met de fijn gearrangeerde begeleiding door het Matangi Strijkkwartet dit plaatje veel glans verleent, en zelfs banaliteiten als `Jingle Bells` een artistiek vernisje krijgen die ze eigenlijk niet verdienen. Mooie opname, overigens.


Aanvullende informatie
Merry Christmas - Miranda van Kralingen, sopraan met het Matangi Kwartet, Maria/Paula Majoor, en Daniel Torrico Menacho, viool, Karten Kleijer, altviool en Nander Cirkel, violoncello.
Challenge Classics/Matangi Records.
CC72162.


EDITORS' CHOICE