Resolution Audio

Ik ken honderden mini sets waarmee de meest exotische geluidseffecten mogelijk zijn. Ik ken een handjevol mini sets die werkelijk iets presteren als het gaat om geluid. Ik ken nog veel minder mini sets die de wereld schokken met hun kwaliteit. Eén ervan is de Bijou serie van Sugden, de andere set staat mij aan te staren met zijn blauwe display, komt uit de USA en is van Resolution Audio. Ware high end in een bescheiden formaat, voorzien van elke wens die een audiofiel kan koesteren.

Resolution Audio is een kleine onderneming die zijn oorsprong vindt vlak bij Silicon Valley in Californie. Een klimaat dat barst van de ideeen en kennisbanken. Innovatief, verjongend er onorthodox. Makkelijk is natuurlijk dat in Silicon Valley het laten vervaardigen van printplaten eenvoudig is en dat programmeurs van interfaces voor het oprapen liggen.

Resolution Audio

Vanuit die basis is het ontwerp ontstaan voor het eerste product, de Opus 21 CD speler. Een speler die te vinden is in de meest hoogwaardige hifi sets ter wereld en op shows meer dan regelmatig best sound of the show verdient. Resolution Audio is na de ontwikkeling van de speler doorgegaan en heeft samen met Dennis Morecroft van het Britse bedrijf DNM een versterker ontwikkeld die aansluit bij de Opus 21. Om de set compleet te maken ontstond de XS unit die vele functionaliteiten herbergt. Tijd om de set uit te splitsen en component voor component te bezien.

De Opus 21 CD speler bestaat uit twee delen. Ten eerste de voeding en de digitale display, in een tweede gelijkvormige box zit het loopwerk, de d/a conversie en de analoge circuits. Het scheiden van de voeding en de display en het bij elkaar houden van loopwerk en converters draagt zorg voor zeer lage jitter cijfers. Vanuit een ATAPI bus komt het digitale signaal dat wordt ontvangen in een relatief grote FIFO (First In First Out) buffer om de data nog verder vrij te maken van jitter. Daarna vindt een upsampling proces plaats van 16 bit 44.1 kHz data naar een 24 bit 705 kHz 24 dataformaat. Resolution Audio vermijdt upsampling naar 96 kHz of 192 kHz omdat het signaal dan te veel biterrors zou gaan bevatten door de mathematische berekeningen. Resolution Audio acht het converter circuit van het hoogste belang in een speler en gebruikt twee Burr Brown PCM1702 24-bit converters per kanaal met passieve stroom/spanning conversie. Een derde order filter haalt de draaggolf uit het signaal. Daarna wordt het signaal gevoerd door het analoge circuit naar drie uitgangen. Een niet regelbare DIN uitgang en verder uitgangen met XLR en cinch bussen waar het signaalniveau van instelbaar is. Via cinch of XLR is direct een eindversterker aan te sturen. De DIN uitgang vraagt altijd om een regelversterker in de keten. Wie cinch of XLR aansluit op een regelversterker doet er goed aan het signaal niveau op maximaal in te stellen. De Opus 21 CD speler heeft een digitale ingang die data accepteert vanuit een andere digitale bron tot 24 bit 96 kHz. Denk aan een satelliet tuner, een DVD speler (alleen PCM signaal) of DAB.

Resolution Audio

Het tweede component in de set, naast de centrale voeding, is de versterker die gebaseerd is op de DNM PA3. Resolution Audio is terughoudend met details en verwijst naar DNM zelf, met de opmerking dat het versterker circuit eigenlijk vrij eenvoudig is en dat daarbinnen alles is gedaan om de geluidskwaliteit naar het hoogste niveau te tillen. Het voeden van de versterker die 2 x 30 Watt levert geschiedt vanuit de Opus 21 voeding die daarvoor een extra transformator heeft/krijgt ingebouwd. De versterker biedt een XLR ingang en twee cinch ingangen. Om de luidsprekers aan te sluiten zijn zowel banaan bussen voorzien als zware klemmen voor spades of blank draad. Een RS-232 ingang is er om vanuit een domotechnica opstelling de gehele set aan te sturen. De versterker is bedoeld om gebruikt te worden met de Opus 21 en koppelt via een DB-25 connector (een ATAPI poort) zowel het signaal als de besturing. Een interlink is daarmee overbodig. Tussen de versterker en de CD speler past, wederom via DB-25 connectors, de XS box die alles bevat wat een audiofiel zich kan wensen. Ten eerste een tweetal ingangen voor een platenspeler. Eén MM ingang en één MC ingang. Vervolgens als uitbreiding op de versterker ingangen twee cinch aansluitingen. Maar liefst vijf digitale ingangen. Tweemaal cinch S/PDIF, twee maal optisch en een USB bus die 1.1 en 2.0 USB standaard ondersteunt. Via de laatste kunt u naar muziek vanaf een computer luisteren via de dac van de Opus21 zonder een installatieprocedure te doorlopen. In de XS zit een tuner voor FM en AM (MW en LW) signalen, dus ook een antenneaansluiting is aanwezig. Een tuner met 80 instelbare voorkeurzenders voor FM, 30 voor MW en 6 voor LW. Uitgangen zijn in fixed en variabele vorm aanwezig via cinch. Daarnaast is er een hoofdtelefoon uitgang. De versterker en de XS maken net als de CD speler gebruik van het centrale display op de voeding om storingen in het signaal circuit te vermijden. Alles werkt samen en is te bedienen via één enkele afstandbediening.

Resolution Audio

Het duurt even voor ik de volledige logica van de set begrijp en de afstandbediening geen geheimen meer heeft. Gaandeweg krijg ik door welk vernuft is gebruikt om de set in elkaar te zetten en zo goed te integreren. Het is een compleet stereo systeem met vele extra aansluitingen en welke zelf CD en radio speelt. Zoals Resolution Audio zelf zegt: “The bedroom system that belongs in the living room”. De afmetingen per kastje zijn 24 x 25 x 7 cm. Een toren van alle componenten is maar 28 cm hoog. Men raadt overigens aan de voeding op een andere plank te plaatsen dan de actieve componenten, die wel op elkaar moeten staan. Het opsommen van alle in- en uitgang gevoeligheden gaat wat te ver. Het is voldoende om op te merken dat e.e.a volgens de gangbare normen loopt en dat de uitgangimpedanties rond 100 Ohm zitten en de ingangen rond 10 kOhm of 20 kOhm voor XLR. Goedkoop is de set niet, de Opus 21 cd-speler met voeding komt op 4500 euro, de versterker op 3400 euro en de XS unit op 1900 euro. Leverbaar in zilver of zwart (er zijn vier kleurcombi’s mogelijk. B/S B/B/ S/B S/S/) komt een complete set op 9800 euro. Met een mooi netsnoer kom je op 10.000 euro. Interconnects zijn overbodig, slechts één netsnoer is noodzakelijk. Dat scheelt u heel wat slokken op een borrel.


EDITORS' CHOICE