REVIEW

David Russell - Renaissance Favorites for Guitar

Jan Luijsterburg | 12 oktober 2006
Meestergitarist David Russell speelde al vele albums vol met klassieke voornamelijk Spaanse en Latijns Amerikaanse muziek. Ook barokmuziek, voornamelijk van Bach, staat op zijn repertoire. Op zijn alweer elfde album voor Telarc gaat Russell nog verder terug in de tijd, naar de renaissance, een periode waarin luit en gitaar erg populaire solo-instrumenten waren.

David Russell - Renaissance Favorites for GuitarHet album is samengesteld als een muzikaal-geografische rondreis anno rond 1600, beginnend in Spanje, en na een uitgebreid bezoek aan Engeland eindigend in Italie. De nadruk ligt op werk van John Dowland (1563-1626), die met een reeks van 14 werken meer dan de helft van het album in beslag neemt.

Het zijn dansen in zeer uiteenlopende tempi, als altijd bij Russell met vanzelfsprekend lijkend gemak en totaal in dienst van de muziek staande virtuositeit gespeeld. Statige, soms duizelingwekkend snel gespeelde ‘Galliards’, expressieve Fantasia’s (Fancies) en lekker zwijmelen bij een Pavane. Afwisseling troef dus, ook in de Spaanse en Italiaanse delen van de CD die andere aspecten van de renaissancemuziek laten horen.

Russell speelt de muziek op de Dammann gitaar die hij de laatste jaren op al zijn opnamen en concerten gebruikt. Het is een modern instrument, met als belangrijkste kwaliteit dat het veel volume geeft, belangrijk om onversterkt te kunnen spelen in grote zalen. De opnamen zijn gemaakt in een bijna als een kerk klinkende studio. Ondanks de ruimtelijkheid gaan er geen details verloren, het spel is perfect te volgen, maar erg warm klinkt het instrument niet. Nu went dit snel – zodra je in de muziek zit valt het bezwaar weg, en dat is heel snel het geval.

Er valt natuurlijk te discussieren over de keuze dit repertoire om op een moderne gitaar, met zo`n ‘groot’ geluid te spelen. Net zoals Bach zowel op een klavecimbel als op een moderne vleugel prima kan klinken, hebben uitvoeringen op de moderne gitaar bestaansrecht naast die op luit of (kopieen van) historische gitaartypen. Op wat voor instrument ook gespeeld, het blijft fantastische, direct aansprekende muziek, heerlijk om naar te luisteren. Het spel van David Russell is subliem als altijd, vol spectaculaire versieringen maar nooit de grote lijn uit het oog verliezend.


Aanvullende informatie:
26 tracks, speelduur 62:36
Werken van Alonso Mudarra, Luys de Narvaez, William Byrd, John Dowland, Franceso Canova da Milano, Pietro Paolo Borrono en Pietro Joan Ambrosio Dalza
Label: Telarc 
Distributie: Codaex
Website : www.davidrussellguitar.com

EDITORS' CHOICE