REVIEW

Amplifier – Insider

Michel Wanner | 05 oktober 2006

Toen ik vorig jaar het debuut van dit trio beschreef was ik nogal onder de indruk van de prestaties van deze Engelse heren. Die schijf staat nog steeds als een huis, maar dan wel als een huis met een stevige fundering en gebouwd door een bonafide aannemer.

Amplifier - InsideAnno 2006 zijn de heren nog zeer tevreden over hun woning, maar er mag hier en daar wel iets vertimmerd worden, zij het in bescheiden mate.
Een kleine verbetering levert over het algemeen een lichte meerwaarde op en betekent meestal een verantwoorde investering. Insider is die verbouwing waarvoor de bank direct een tweede hypotheek verstrekt. De opvolger van het titelloze eerste werk mag er namelijk zijn.

De instrumentale opwarmer Gustav’s Arrival beukt meteen op de voordeur en zorgt ervoor dat de luisteraar gelijk bij de keel wordt gegrepen en vol spanning wacht op wat er zich binnenshuis afspeelt.


Als dan in het navolgende O Fortuna zanger Sel Balamir zijn stem laat horen is de drempelvrees weg en weten we het zeker: geef ons die rondleiding/luistertoer! Nu is er in het interieur niet al te veel veranderd, maar het zijn de accessoires die het verschil maken. De meeste (kamer)nummers zijn uit hetzelfde hout gesneden als voorheen, maar toch constateert de oplettende luisteraar enige nuanceverschillen, gecreeerd door de drie muzikale architecten.

Insider klinkt over de hele linie iets uitgebalanceerder, zeg maar iets volwassener (wat ik bij andere bands vaak een achteruitgang vind doordat de spontaniteit meestal evenredig afneemt, maar in dit geval dus niet) dan het debuut en is hierdoor een net iets plezieriger leefomgeving. De kamers vormen nu iets meer een geheel met de totale woning en zorgen voor een fraai interieur waar iedere Amplifier-fan zich direct thuis voelt.

Het heeft geen zin ieder vertrek afzonderlijk te beschrijven. Alle 12 hebben ze een eigen sfeer met naambordjes als Elysian Gold, Oort en Map Of An Imaginary Place (hoe verzin je het?), maar het belangrijkste is dat Insider zoooo typisch Amplifier is. Concreet betekent dit dat wie de eerste schijf te gek vindt ook deze zal waarderen.en wie Amplifier nog nooit heeft gehoord hoeft niet persé het debuut als eerste te gaan beluisteren. De heren hebben een eigen herkenbare stijl en dat is in een tijd van Vinex-wijken een verademing.

Rest mij nog te vermelden dat de productie in handen was van Steve Lyon (The Cure, Depeche Mode) en de mix verzorgd werd door Chris Sheldon (Foo Fighters, Biffy Clyro) wat een mooi eindresultaat heeft opgeleverd. Een volledige Europese toer ligt - na de release op 2 oktober - in het verschiet.


Overige infomatie:

CD 12 tracks, 59:03
Label: Steamhammer/SPV
Distributie: CNR
Website: www.amplifiertheband.com
www.myspace.com/amplifiertheband


EDITORS' CHOICE