REVIEW

Aberfeldy – Do Whatever Turns You On

Jan Luijsterburg | 14 september 2006

Opgewekte, melodieuze liedjes, dat is wat je kunt verwachten van Aberfeldy. Schotland heeft daar een traditie in, die veel verder gaat dan het Glasgowse gezelschap Belle and Sebastian, waar dit bandje uit Edinburgh steevast mee vergeleken wordt. Ten onrechte eigenlijk, ze staan dichter bij de bandjes die begin jaren 80 via legendarische labels als Postcard records van zich lieten horen. Ook The Magic Numbers is een voor de hand liggende associatie.

In vergelijking met het debuutalbum Young Forever is Do Whatever Turns You On een stuk steviger. De xylofoontjes zijn niet meer voortdurend op de voorgrond, er wordt stevig gerockt en vooral veel gebruik gemaakt van ouderwets aandoende elektronica. Oude Human League hitjes zijn niet ver. Er is weer mooie samenzang van liedjesschrijver Riley Briggs en Sarah McFadyen. Ze neigen naar kitsch en camp, doen vaak lollig en leuk lullig, maar de melodietjes happen zo heerlijk weg dat dat nooit gaat irriteren. Het is muziek met een knipoog, maar de teksten laten soms een wat donkerder, cynische kant doorschemeren. Maar het vaakst grossiert Briggs in ironische oneliners.

Producer Callum Malcolm, bekend van zijn werk met The Blue Nile en voor het Linn label, heeft de vrolijkheid perfect vastgelegd. Een kraakheldere sound met veel power, aanzienlijk meer opgepoetst dan Young Forever, zonder dat de muziek ontdaan wordt van haar aardse charme. Oftewel, dienstbaar aan de band, zoals dat hoort.

Do Whatever Turns You On is al met al een uiterst aanstekelijk en opwekkend plaatje, een stimulans voor een goed humeur. Briggs heeft niet de meest opvallende stem ooit gehoord, en de liedjes zijn ook niet het summum van originaliteit, maar dat staat niet in de weg dat hier veel te genieten valt.


Aanvullende gegevens:

12 tracks, speelduur 41:41
Label: Rough Trade Records www.roughtraderecords.com
Distributie: de Konkurrent www.konkurrent.nl
Website: http://www.aberfeldys.com/


EDITORS' CHOICE