REVIEW

Sao Paulo Underground – Sauna: Um, Dois, Trés

Timo Schuurbiers | 24 augustus 2006

Rob Mazurek. Veelzijdige jazz man en sinds 1996 ook schilder. Via meerdere projecten (o.a. Chicago Underground Duo, Mandarin Movie) heeft hij vriend en vijand bevestigd cq. verrast.

Het is duidelijk dat we te maken hebben met een hoog aangeschreven creatieve geest/muzikant. Mede doordat zijn vrouw van Braziliaanse afkomst is, verkaste Mazurek enige tijd geleden naar Brazilie. Vervolgens is hij samen met percussionist Mauricio Takara de Rocha Studios in Sao Paulo ingedoken. ‘Sauna: Um, Dois, Trés’ is het resultaat van samensmeltende culturen en muziekfanaten. Laat ik voorop stellen dat het 5 sessies duurde voordat ik überhaupt tot track 2, 3, 4 und so weiter kwam. Track 1 is een mindfuck. Had van de CD bijna een ninja ster gemaakt en tegen een betonnen flat aangemieterd. Maar na verloop van tijd en wat engelengeduld lijkt het kwartje dan toch te vallen.

Het blijft, ondanks het vallen van het kwartje, wel erg onnavolgbaar allemaal. Niet geschikt voor dwangneuroten. Free Jazz mensen. Brubeck op speed.  Op vinyl kun je de tracks misschien wel achterstevoren draaien voor een Prince of Beatles effect. Verwacht derhalve ook geen makkelijke plaat. De computer en sampler lijken hun eigen weg te kiezen in een jungle van instrumenten en gastmuzikanten. ‘The Orb’ in een jazz jasje. ‘Pombaral’ vind ik samen met ‘Afrihouse’ de uitschieters. ‘Olhossss…’ brengt halverwege even wat rust in de tent. Of is dat maar schijn? Na ongeveer drie kwartier roept/fluistert Chico tijdens het laatste nummer ‘Numa Grana’ nog wat onverstaanbare woorden. Dan lijkt de trip toch echt voorbij. Laat je verrassen door dit collectief, maar aan eenieder de keus hoe vaak, hoe lang en in welk gezelschap de luistersessies plaats zullen vinden. Kans op verslaving is namelijk wel aanwezig.

 

Aanvullende informatie:
8 tracks: 49:45 min.
Label: Aesthetics
Distributie: Konkurrent
Links: www.aesthetics-usa.com, www.konkurrent.nl


EDITORS' CHOICE