REVIEWDALI

Dali Ikon 5


Guido de Kanter | 24 augustus 2006 | DALI

Andere Ikons van prijs/prestatiekoningen Dali, zoals de 2 en de 6, oogstten al veel lof in de pers, hier en in het buitenland. Inmiddels is de lijn uitgebreid met extra vloerstaanders: de kleine 5 en de grote 7. Hifi.nl koos die eerste. Hangt ook hier een kleine sensatie in de lucht?

De Ikon-lijn is geconcipieerd om veel van de technische lekkernijen uit duurdere series, specifiek de Helicon-lijn, beschikbaar te maken in een betaalbaarder segment. De Ikon 5 is in deze lijn de kleinste vloerstaander.

Aan de rode stift viel met name de afwerking ten slachtoffer: het fineer met diep-glanzende lak moet wijken voor folie, en op het front voor een zilververfje. Al met al wordt het uiterlijk daarmee een kwestie van smaak: voor sommigen zal het voorkomen van de Ikons een dealbreaker zijn, persoonlijk vind ik het ‘te doen’.

In technisch opzicht is de kaasschaaf veel minder grondig ter hand genomen. Gebleven is het samenspel van twee units in het hoog. Een textielen tweeter neemt het middenhoog voor zijn rekening, daarboven speelt een exemplaar op ribbon-basis. Deze ‘toptweeter’ blijft tot voorbij 30 KHz lineair, en is daarmee ideaal voor hoogoplossende formaten als Sacd, DVD-Audio en vinyl.

Daar beneden, fysiek en klankmatig, komen twee identieke bouwstenen in actie die het gebied van midden tot laag bestieren. Wel levert het wisselfilter alleen het bovenste exemplaar informatie uit de middenregionen én het laag; de onderste doet uitsluitend de bas. Al met brengt de Ikon 5 het daarmee tot een 3,5 weg-systeem, dat in het laag extra druk ontwikkelt door de basreflexpoort die zich beneden de woofertjes bevindt.

Aankoppeling aan de rest van de installatie geschiedt middels een vergulde biwiring terminal op de achterzijde, die een zeer solide indruk maakt. Dat geldt ook voor de mechanische onkoppeling die de koper bij ingebruikname aan de onderkant moet opschroeven. Er zijn degelijk aanvoelende spikes meegeleverd, die iets naast de behuizing komen te staan dankzij stalen ‘plankjes’ met een dikte van ongeveer een halve centimeter. Zo komen de spikes even buiten de speakerbasis staan. De spikes zijn in hoogte verstelbaar om stabiliteit te garanderen op elk oppervlak. In de doos zijn alle gereedschappen aanwezig om ze aan te brengen.

MERK

EDITORS' CHOICE