Avantgarde Duo Omega

In tegenstelling tot veel van onze mede muziekliefhebbers / audiofielen, zijn wij nogal conservatief. Dit houdt in dat in dat we in de loop der jaren nooit de drang hebben gevoeld om apparatuur te vervangen omdat de nieuwe cd speler, DAC of versterker zo veel meer bevrediging biedt dan die we al hebben. In de afgelopen jaren is een hele karrenvracht van de genoemde spullen aanwezig geweest in onze luisterkamer. In vrijwel alle gevallen konden ze na het beluisteren en recenseren na enige tijd met droge ogen weer naar de eigenaren terug. Slechts in een zeer beperkt aantal gevallen deed het afscheid echt pijn.

Uiteraard zijn er de nodige modificaties aangebracht in en aan onze eigen audio apparatuur. Als voordeel van het schrijven over audio voor diverse bladen en websites hebben we de mogelijkheid om apparaten te evalueren uit elke prijsklasse op hun technische en emotionele eigenschappen. Een investering van een paar honderd euro zo nu en dan in andere buizen, condensatoren of een betere klok maakt het verschil waar we naar op zoek waren en wat we hebben leren kennen – en herkennen – van spullen die ver buiten ons budget liggen.

Het tevreden zijn met wat we samengesteld hebben is een belangrijk onderdeel van de achtergrond waartegen we heel ontspannen volledig van de muziek kunnen genieten. Er zit niet ergens een klein duiveltje dat zegt dat we een andere dit-of-dat moeten kopen. In het geval dat geld geen rol zou spelen, zou dat hoogstens resulteren in een extra set in een andere kamer en geen vervanging. Helaas, geld speelt wel een rol en dus blijft wat we hebben staan. Behoudend dus.

Zo’n zeven jaar geleden maakten we de keuze voor Avantgarde Acoustic Duo luidsprekers. Die keuze is toen gebaseerd op een lange reeks luistersessies verspreid over een flinke periode. In die tijd waren we heel gelukkig met de Audio Note AN/Jsp. De kwaliteit van deze luidsprekers om muzikale emoties weer te geven was volkomen adequaat. Totdat we de Audio Note winkel in Parijs bezochten. Triode et Company had toen ook Avantgarde in het pakket opgenomen. De combinatie van de typische Audio Note manier om het muzikale signaal te verwerken in de enorme directheid van de Duitse hoorns was betoverend. We waren beiden op slag verliefd na de eerste uitgebreide luistersessie daar in het 17de arrondissement van Parijs. Na dit bezoek zijn we nog een aantal malen terug geweest om de indrukken te bevestigen. Toen de mogelijkheid zich voordeed ze aan te schaffen, deden we de bestelling en vanaf dat moment  zijn we heel gelukkig met onze grote blauwe vrienden.
 
Sinds die tijd hebben we regelmatig ook de grote broer van de Duo, de Trio gehoord in combinatie met de enorme Basshorns. Telkens als we in de gelegenheid zijn deze kunstwerken te beluisteren zijn we er van overtuigd dat deze weergevers Ons Materialistische Doel zijn. Als het huis groter zou zijn. Als de prijs anders zou zijn. Als dit en als dat. Toch, als we thuis komen zijn we zo blij met de Duo’s.

Dan is er de Consumer Electronic Show 2005, de CES, in Las Vegas. Avantgarde Acoustic demonstreert daar hun nieuwste weergever, de Meta Primo. Dit model is tussen de Duo en de Trio gepositioneerd. Het maakt de prestaties van de Trio met Basshorn mogelijk op een veel kleiner vloeroppervlak en de prijs is ook iets vriendelijker. De nieuwe luidspreker gebruikt de tweeter van de grote Trio Omega, de 17 Ohms uitvoering, met een speciaal wisselfilter. Voor de middentonen is er een nieuw ontwikkelde luidspreker gemaakt met een Alnico magneet. Van de Basshorn leent de Meta Primo het concept van actieve woofers die aan een hoorn gekoppeld zijn en per paar een eigen versterker hebben. In totaal heeft een set Meta Primos dus vier versterkers. De demonstratie in Vegas verzet ons materialistisch doel en zet deze weergever op plaats twee achter de immense Trio-Basshorn combinatie. Toch, de “If Then Else” realiteit zet ons weer met beide benen op de grond.

De rust duurt alleen niet zo lang. Armin Krauss van Avantgarde neemt contact met ons op en vertelt dat er een upgrade voor de Duo’s aan zit te komen. Deze upgrade maakt van de Duo een Duo Omega; de tweeter en de middentoner worden vervangen en het bijbehorende wisselfilter. Voor de upgrade is slechts heel weinig soldeerwerk nodig en kan geheel door de klant worden uitgevoerd. Bestel de upgrade kit, bouw ze in en stuur de oude tweeter en midden toner terug. Het nieuws werd nog beter toen Armin ons aanbod de upgrade te recenseren. Dit betekent dat onze 8-Ohm, 104 dB gevoelige Duo binnenkort een 17-Ohm, 107dB gevoelige Duo Omega is. Te mooi om waar te zijn?

MERK

EDITORS' CHOICE