REVIEW

Harmen Fraanje Quintet – Ronja

Luc van Gaans | 27 juli 2006

De uit Roosendaal afkomstige Harmen Fraanje is ´slechts´ 30 jaar oud, maar nu al niet meer weg te denken uit de Nederlandse jazz-scene. Fraanje is al sinds lange tijd een vaste muzikale partner van Eric Vloeimans, hij speelde met Kenny Wheeler en mocht opnemen met en soleren in het beroemde Nederlandse Metropool Orkest.

En of dat nog niet genoeg is, hij werd genomineerd voor de prestigieuze Bird Award die eerder werd toegekend aan grootheden als Dizzy Gillespie, Miles Davis en Sonny Rollins. Niet gek voor iemand wiens carrière eigenlijk nog aan het begin staat. Met Ronja presenteert Fraanje zich voor de tweede maal als bandleider op cd. En niet onverdienstelijk.

De eerste cd, Sonatala, was doorspekt met aanstekelijke melodieen.  Dat is minder het geval op Ronja, maar de cd is daarmee niet minder interessant. Er wordt een grote muzikale eenheid bereikt met Nelson Veras (gitaar), Hein van de Geijn (bas), Matthieu Chazarenc (drums) en Harmen Fraanje zelf op piano. Aan de bezetting is smaakmaker “Magic” Malik Mezzadri (fluit en vocals) toegevoegd, die met name knap werk levert op de stukken ‘Innocent eye, Chrystal see’ en ‘Haitoe´.

Opvallend is dat Harmen Fraanje nergens een dominante rol speelt op zijn eigen cd met eigen werk (op vier stukken na). Hij speelt in dienst van het geheel: legt akkoorden breed weg, vult melodisch aan en neemt het voortouw wanneer de muziek daarom vraagt. Anders dan “Magic” Malik fungeert Fraanje als sideman. En dat is bijzonder knap. Harmen Fraanje staat in het jazzwereldje bekend als gretig: neemt iedere uitdaging aan, speelt met zoveel mogelijk mensen en kruipt op het podium zodra hij de kans krijgt. En dan een cd afleveren zonder daarbij alle aandacht naar zich toe te trekken… chapeau!

Ronja is een volwaardige opvolger van Sonatala. Minder melodisch, maar muzikaal hechter en completer. Harmen Fraanje bewijst met Ronja een bandleider pur sang te zijn. Geen egotripperij, maar gezamenlijk goede muziek maken. Een groot muzikant waardig!


Aanvullende informatie:
Harmen Fraanje Quintet – Ronja
Challenge jazz, CHR70129
Geproduceerd door Heijn van de Geijn.
Speelduur: 55 minuten en 39 seconden
www.harmenfraanje.nl


EDITORS' CHOICE