REVIEW

Jewel – Goodbye Alice in...


Timo Schuurbiers | 15 juni 2006
Toch wel reikhalzend uitgekeken naar dit 6e studioalbum van Jewel. Haar laatste (pop)album ‘0304’ dateert al weer uit 2003, wat door critici niet bijster goed werd ontvangen. Ze werd neergezet als Miss Spears de 2e, maar ze was juist Jewel in een cynisch ‘popjasje’. Daarna heeft ze zich lang en intensief bezig gehouden met deze CD.

Jewel – Goodbye Alice In WonderlandAls titel is ‘Goodbye Alice In Wonderland’ best goed gekozen. Ze is inderdaad een stuk naïviteit kwijtgeraakt en laat horen dat ze is gegroeid als artiest/mens. Jewel vertelt aan iedereen dat dit haar meeste persoonlijke album is tot nu toe. Het verhaal van haar leven. Helemaal onlogisch klinkt dat ook niet, omdat ze 31 jaar is. Dé leeftijd om het leven eens goed te ‘helicopter viewen’.

De CD start rustig met de ingetogen nummers ‘Again And Again, ‘Long Slow Slide, ‘Goodbye Alice in Wonderland’ en ‘Good Day’. Emotionele teksten die op zijn mooist zijn wanneer ze haar rauwe stem (o.a ‘Good Day’) weer eens laat horen. Daarna gaat het tempo omhoog met het sterke en wat-klinkt-dit-bekend-in-de-oren nummer ‘Satellite’.

We understand a lot of things
About modern technology but not about dreams
Our hearts are on the shelves
We can’t fix ourselves, but we can fix a satellite

De nummers die daarop volgen zijn verder prima, maar het einde is helaas wat minder met de nummers ‘Where You Are’ en ‘1000 Miles Away’ (waar ze een gooi doet naar de Oscar voor ‘best crying cat’ performed by a human singer’). Voor de fans is dit album weer een feest om te draaien. Het is de nieuwe Jewel in een retro jasje.


Aanvullende informatie:

13 tracks, 54:45 min
Label: Atlantic records
Distributie: Warner
Websites: www.jeweljk.com, www.jewelunedited.com

EDITORS' CHOICE