REVIEWCyrus

Cyrus set

Rene Smit | 08 juni 2006 | Fotografie Rene Smit | Cyrus

Na eerder al twee maal een “basisset” van het Engelse merk Cyrus in huis te hebben gehad voor recensie is het nu de beurt aan een systeem uit de hogere prijs en prestatieklasse. Recent verhuisde het merk van importeur met als positieve consequentie voor de klant dat een aantal prijzen verlaagd is. Naast Cyrus verhuisde ook het merk Supra en hiervan werd tevens het assortiment stevig uitgebreid.

Op de afgesproken dag komt de importeur voorrijden om een respectabel aantal dozen in het bescheiden halletje van onze eengezinswoning te zetten. Het betreft de nieuwste Cyrus pre en power combinatie, een CD8x Cd-speler en een externe voeding PSX-R. Importeur Viertron wil deze set uitgebreid gaan promoten in de winkels om het merk goed op de Nederlandse kaart te zetten. Naast de elektronica van Cyrus blijft ook een doos met alle benodigde interlinks en netsnoeren van Supra achter, inclusief een set Sword luidsprekerkabels.

Cyrus Pre X vs/ X Power/CD 8x/PSX-R

Het enige wat nog nodig is om muziek te laten klinken is stroom, een set luidsprekers en uiteraard Cd’s. Ten tijde van de test logeerden Audiovector M3i signature speakers in de luisterruimte, die door hun neutrale weergave uitstekend in staat bleken de Cyrus producten hun sterke kanten te laten tonen. De speakers hadden al bijna twee weken op mijn eigen set gespeeld zodat hun karakter als bekend verondersteld mag worden.


De diverse componenten

De geleverde Cyrus producten vallen alle in de X serie die is gesitueerd boven de 6 en 8 serie.
Splinternieuw zijn de PRE X vs en de X POWER waarbij de voorversterker gebruik maakt van de al eerder beschreven vs (Virtual Servo) technologie (zie de recensie van de Cyrus 6vs versterker). Naast de nieuwste techniek is er ook een aanpassing in de kleur van de kast. Standaard worden de apparaten geleverd in silver of brushed black. Tegen meerprijs is het “oude” smooth black nog leverbaar. Op die manier kunnen klanten die een uitbreiding willen op hun bestaande set zonder kleurverschil door bouwen. De PRE X vs is voorzien van 2 pre-out aansluitingen waardoor bi-ampen met twee eindversterkers tot de mogelijkheden behoort. Verder zijn de bekende Cyrus snufjes aanwezig zoals de mogelijkheid voor elke input de ingangsgevoeligheid in te stellen zodat alle bronnen even hard klinken. Er is voorzien in een MC-BUS aansluiting voor AV en multi-room toepassingen. Op de met aansluitingen volgepropte achterzijde, de consequentie van de geringe breedte van Cyrus producten, vinden we ook de aansluiting voor een PSX-R externe voeding.

Cyrus Pre X vs/ X Power/CD 8x/PSX-R

Uit de tijd dat ik zelf een Naim set in huis had weet ik dat het opwaarderen met een externe voeding een wezenlijk positief verschil kan maken in de weergave. De PSX-R van Cyrus is gebruiksvriendelijker dan de Naim voedingen. Wanneer de PSX-R aangesloten wordt op het op te waarderen apparaat, om het even of het een voor-, eindversterker of Cd-speler is, reageert de ingebouwde stuurelektronica en is er binnen een paar seconden automatisch verbinding gemaakt. Er hoeven geen schakelaars omgezet te worden, geen (draad)bruggetjes verwijderd of geplaatst, slechts het inprikken van de speciale stekker is voldoende. De gebruiker kan dit foutloos en probleemloos zelf doen. De PRE X vs werd voor de test gecombineerd met de X POWER stereo eindversterker met een vermogen van 2x70 watt in stereo mode en 120 watt indien de versterker als mono block is gebruikt. Wanneer een PSX-R toegevoegd wordt stijgt het vermogen licht naar 130 watt in mono. Ook deze versterker is voorzien van de MC-BUS aansluiting en een auto start functie wanneer er een signaal gestuurd wordt vanuit de voorversterker. Ook bestaat de mogelijkheid een extra eindversterker aan te sluiten voor bi- of tri-amping of multi-room toepassingen. De X POWER is speciaal ontwikkeld om gecombineerd te worden met de PRE X vs en/of de DAC XP, een D/A converter en digitale voorversterker in één behuizing. Zowel de voor- als eindversterker gaan over de toonbank voor 1599 euro, de PSX-R kost 649 euro.

Cyrus Pre X vs/ X Power/CD 8x/PSX-R

Rest alleen nog de CD8 x Cd-speler die een trede hoger op de ladder geplaatst is dan de CD6 s. Groot verschil tussen beide spelers is dat de 6 werkt met een enkele 24 bits DAC en de 8x met een dubbel uitgevoerde DAC. Naast de dubbele DAC is er ook voorzien in een betere voeding en is er bovendien de mogelijkheid een PSX-R voeding toe te voegen voor nog betere prestaties. De prijs van de speler is 1599 euro, niet misselijk voor een dedicated Cd-speler.

Gezien eerdere ervaringen met de 6s is het heel goed mogelijk dat deze prijs zonder problemen gerechtvaardigd wordt door de prestaties. Afgezien van het vaste snoer waarmee de PSX-R op de diverse componenten aangesloten kan worden werd er verder uitsluitend gebruik gemaakt van Supra bekabeling. Interlinks waren van het type EFF-ISL en de luidsprekerkabels waren van het type Sword. Deze Sword luidsprekerkabel is voor Supra een eerste stap in de “high end wereld”. De kabel zal op een later tijdstip nog apart aan de tand gevoeld gaan worden. Alle componenten kregen de broodnodige stroom via Lo-Rad netsnoeren aangeleverd.


Aansluiten

De geleverde componenten werden uitsluitend als set beoordeeld zonder de diverse losse onderdelen in de eigen set te integreren. Het zit in de planning later nog een keer terug te komen op de Supra producten. De Cyrus componenten zijn met elkaar verbonden middels Supra EFF-ISL interlinks en aan het lichtnet gehangen met de Supra Lo-Rad netsnoeren. De verbinding met de luidsprekers is gerealiseerd met de Supra Sword luidsprekerkabels. Net als de in het verleden geteste Siltech New-York luidsprekerkabels zijn ook de Supra Sword kabels voorzien van losse opschroefbare connectoren. Aan de versterker zijde werden de kabels voorzien van banaanstekkers die ook passen in de speciale ingangen van de Cyrus Power versterker. Dit brengt me gelijk bij één van de kleine minpuntjes van de Cyrus Power.

Cyrus Pre X vs/ X Power/CD 8x/PSX-R De aansluitingen voldoen weliswaar aan de regelgeving die aan de andere kant van de Noordzee gesteld wordt maar zorgt niet voor een muurvast contact met de kabel. Het geheel blijft een beetje wiebelig, al is het anders onvermijdelijke verloopstukje op deze manier overbodig. De andere aansluitingen zijn van goede kwaliteit binnen de, door de afwijkende maatvoering van de Cyrus producten, beperkte ruimte op de voorversterker. De PSX-R externe voeding is voorzien van een speciaal aansluitsnoer waarmee de voeding verbonden kan worden met een daarvoor geschikt Cyrus component. De voeding kan in combinatie met zowel de voorversterker, de eindversterker als Cd-speler gebruikt worden. Zoals gezegd, dat werkt heel eenvoudig. Gedurende de recensieperiode werd de voeding op zowel de voorversterker als op de Cd-speler ingezet. De set werd opgesteld op een stevige houten tafel en onder de voorversterker en de Cd-speler lagen Master Base plaatjes om trillingen uit te bannen. Stroom werd gehaald uit de aparte audiogroep die is voorzien van een AHP klankmodule in de meterkast. De set werd gedurende de recensieperiode permanent onder stroom gehouden. De gebruikte speakers zijn Audiovector M3i Signature vloerstaanders, eveneens ter recensie in huis. Het wordt daarmee tijd om de diverse Cyrus componenten te gaan beluisteren.

MERK

EDITORS' CHOICE