REVIEWCyrus

Luisteren

Rene Smit | 08 juni 2006 | Fotografie Rene Smit | Cyrus

Om tot een goed oordeel te komen is de set in eerste instantie beluisterd zonder de extra PSX-R.
Al bij de eerste CD die in de lade van de CD8x verdwijnt is te horen dat de Cyrus set een duidelijk andere signatuur heeft dan mijn vM/Cambridge referentieset. “Dig down deep” van Marc Cohn laat een extreme detaillering in het midden en hoog horen, echter zonder ook maar een moment analytisch te worden of aan muzikaliteit in te boeten. Hoewel de Cambridge 640C V2 speler ruim boven zijn prijs van 549 euro presteert is toch goed te horen wat de extra investering in de Cyrus CD8x teweeg brengt.

Cyrus

Naast de toename in details komt er vooral ook meer rust en autoriteit in het geluid. “Angel” van Sarah McLaghlan zweeft door de kamer, de passage halverwege het nummer, waarin de laagweergave voor sommige sets wat problematisch kan zijn, wordt zonder mankeren neergezet. Het laag klinkt totaal niet aangezet of drukkend maar mooi doortekend en vloeiend. Ook met de CD van de Buena Vista Social Club met Ry Cooder is verschil te horen. De nadruk lijkt wat minder op de snelheid van het snarenspel te liggen en meer op muzikaliteit als geheel. Plussen zijn het mooie onderscheid tussen de diverse stemmen, de mooie stage en de rust waarmee de muziek uit de speakers vloeit.
“Welcome to the pleasure dome” van Frankie goes to Hollywood laat met de Cyrus set de stem van Holly Johnson een fractie meer afgerond klinken. Daarentegen zijn er in het intro duidelijk meer microdetails hoorbaar en waan ik me in een nog groter en beklemmender regenwoud dan ooit.



Het wordt tijd om de PSX aan te sluiten, ik begin met de combinatie met de CD8x. Van de Cd “Songbird” van Eva Cassidy kies ik voor de track “Fields of Gold”, een cover van Sting die volgens velen het origineel overstijgt. Toevoegen van de PSX zorgt ervoor dat de stem van Eva meer rust krijgt. S en T klanken klinken minder aangezet en ook krijgt de stem meer body. In de track “Time is a healer” is te horen dat de laagweergave strakker wordt en bekkens meer uitklinken. Aangesloten op de CD8x heeft de PSX-R zeker een meerwaarde.

Cyrus Pre X vs/ X Power/CD 8x/PSX-R

Wanneer ik de stekker van de PSX omprik naar de Pre X vs zijn er ook duidelijk veranderingen hoorbaar. Er is meer detaillering en andere instrumenten komen boven drijven in het geluidsbeeld. In “Time is a healer” is de viool beter hoorbaar en zijn plots de loopjes op het Hammond orgel met gemak te volgen, waar ze eerst een beetje verstopt waren. Des te opvallender omdat de set zonder PSX-R al op een behoorlijk hoog niveau speelt! Vervolgens is het de beurt aan het album van Liesbeth List waarop ze liedjes van Frank Boeijen vertolkt. “Brief aan Mia” lijkt te zijn opgenomen in een Grand Café en deze ambiance is perfect te horen. In het diepe geluidsbeeld zijn veel details waarneembaar zoals rinkelende glazen en pratende mensen. Wat de mensen zeggen is bij flarden verstaanbaar, iets wat andere Cd-spelers in mijn luisterruimte nog niet eerder voor elkaar kregen. Halverwege het nummer zingt Frank Boeijen zelf de 2e stem naast Liesbeth.

Cyrus Pre X vs/ X Power/CD 8x/PSX-R

Het onderscheid tussen beide stemmen is in de “kale” set-up al erg goed maar toevoegen van de PSX-R op de PRE X vs doet het onderscheid nog eens verder toenemen. Beide stemmen krijgen nog meer individueel kleur en ook meer body. Dat het geluid voller wordt is niet helemaal de juiste omschrijving, beter is het te omschrijven dat geheel aan “echtheid” en fysieke aanwezigheid wint. Laatste schijfje wat ik beluister is “Lucho collected no.1”, een verzamelaar met hoofdzakelijk Zuid Amerikaanse muziek. Ik kies voor de track “Milonga del angel”. Een live-uitvoering uitgevoerd door de grootmeester Astor Piazolla in hoogsteigen persoon. Ik beluister de muziek met ingehouden adem, het palet aan klankkleuren is bijzonder rijk geschakeerd wat diverse instrumenten doet opbloeien. Doordat de instrumenten echt allemaal hun eigen identiteit krijgen wordt het weergegeven plaatje buitengewoon levensecht. Voeg daarbij de dynamiek die prima voor elkaar is en je hebt een luisterfeestje!


Conclusie

Duidelijk is dat deze set op een aanmerkelijk hoger plan presteert dan de eerder beluisterde Cyrus sets. De gebruikte Audiovector speakers laten door hun vergaande neutraliteit prima de verschillen horen tussen de vM versterkers met Cambridge Cd-speler ten opzichte van de Cyrus componenten. Zwart wit gezien klinkt de vM/Cambridge combi analytisch en de Cyrus set meer smooth en vloeiend. Desondanks weet de Cyrus combinatie meer detail weer te geven. Al wordt daar niet de nadruk op gelegd maar blijft het een geheel, waarbij muzikaliteit voorop staat. Het geluid is rijk en boeiend, evenzo ritmisch en dynamisch wanneer de muziek dat verlangt. Toevoegen van de PSX-R geeft een duidelijke verbetering, het is maar net de vraag wat bij de gebruiker de voorkeur geniet. Aangesloten op de Pre X vs geeft het geluid meer body en laat de weergave aan “echtheid” winnen. Op de CD8x aangesloten geeft het meer rust en een toename aan vooral kleine details.

Cyrus Pre X vs/ X Power/CD 8x/PSX-R

De ideale situatie zou een set zijn met minimaal twee PSX-R voedingen. Misschien een idee voor Cyrus om in navolging van Naim een PSX-R2 te ontwikkelen, die in staat zal zijn om twee apparaten tegelijkertijd te voorzien van voeding. De gebruikte Supra interlinks deden niet verlangen naar andere cq betere exemplaren, ze pasten prima bij de set ondanks hun relatief lage prijs. Alles bij elkaar vormde dit een set die weliswaar niet voor een weggeefprijs in de winkel staat, maar absoluut waar voor het geld biedt. Tijdens de laatste Doelenshow is door importeur Viertron uit de doeken gedaan waarom voor de apparatuur een bepaalde prijs wordt gevraagd. Als voorbeeld kwam de aan/uit schakelaar ter sprake die bij Cyrus uit 2 delen bestaat. Een zwart en rood gedeelte wordt in elkaar geklikt waardoor zelfs na vele malen gebruik nooit het rode, bij vele andere merken geprinte, gedeelte zal slijten. Dit is slechts één van de vele doordachte elementen in de Cyrus apparatuur waardoor jaar in jaar uit probleemloos van de apparatuur genoten kan worden. Verder is er nog het te bewandelen upgrade pad om de weergavekwaliteit op te waarderen, of de optie uit te breiden naar meerkanaalsweergave. Als muziekliefhebber doet u zichzelf beslist te kort wanneer u bij een aankoopplan Cyrus niet meeneemt in uw overweging.


Prijzen:
Cyrus PRE X vs 1599 euro
Cyrus X POWER 1599 euro
Cyrus CD 8x 1599 euro
Cyrus PSX-R 649 euro
Supra Lo-Rad 99 euro voor 1 meter
Supra Sword 849 euro voor 2x3 meter afgemonteerd
Supra EFF-ISL 149 euro stereoset 1meter


Importeur:
Viertron
Zuideinde 2
2991 LK Barendrecht
Tel. 0180-618355
Fax. 0180-619967
Internet: www.viertron.nl
Email: info@viertron.nl

Gebruikte Hardware: 

  • Cyrus PRE X vs voorversterker
  • Cyrus X POWER eindversterker
  • Cyrus CD 8x CD speler
  • Cyrus PSX-R extra voeding
  • Supra EFF-ISL interlinks
  • Supra Lo-Rad netsnoeren
  • Supra Sword luidsprekerkabels
  • Audiovector M3i Signature speakers
  • Master Base dempers
  • AHP klankmodule
MERK

EDITORS' CHOICE