REVIEW

Prokofiev Lt. Kije / Alexander Nevsky - Saint Louis Symphony Orchestra / Leonard Slatkin

Jan de Jeu | 24 mei 2006

In de begintijd van de stomme film is muziek noodzakelijk om de stille beelden te onderschrijven en het geluid van de primitieve projectoren te overstemmen. Ook klassieke componisten worden door het medium aangetrokken en zelfs Saint Saens schrijft in 1908 muziek voor een film van Henri Lavedan.

prokofievHoewel er slechts weinig filmmuziek op zijn naam staat, heeft Prokofiev zich door zijn muziek voor ‘Ivan the Terrible’, ‘Alexander Nevsky’ en ‘Lieutenant Kijé’ wel degelijk een belangrijke positie weten te verwerven tussen de componisten van filmmuziek.
Omgekeerd behoort zijn filmmuziek tot het belangrijkste wat Prokofiev geschreven heeft.

In 1938 begint Sergei Eisenstein aan zijn film over het leven van Nevsky. Hij vraagt Prokofiev om de muziek te schrijven. Vijf jaar daarvoor is het Alexandre Feinzimmer die de componist hetzelfde vraagt voor zijn film ‘Lieutenant Kijé’.

 Deze surround opname dateert uit 1979 en wordt nu door MFSL uitgebracht zoals hij in oorsprong door Vox bedoeld is. Naast de sacd surround versie kan de schijf echter ook als stereo sacd en stereo cd beluisterd worden. De cd laag klinkt al goed maar de sacd klinkt beter en laat de met dynamische energie - brass and cymbals in ‘Kijé’s Wedding - geladen uitvoering van the St. Louis Symphony & Chorus prachtig tot zijn recht komen. Een absolute aanrader.


EDITORS' CHOICE