REVIEW

Goldfrapp

Jan de Jeu | 13 april 2006

Goldfrapp waardeer ik op grond van het prachtig atmosferische eerste album ‘Felt Mountain’ van het tweetal Alison Goldfrapp (zang, synthesizers) en Will Gregory (synthesizers). De glam rock / glam fantasy opvolger ‘Black Cherry’ is ruwer en de nadruk ligt meer op erotisch geladen elektronica.

GoldfrappIn die zin is het derde album ‘Supernature’ - ook verkrijgbaar op lp - een logische daaruit voortvloeiende stap. Ook hier een kirrende, sensuele, meisjesachtig verleidelijke Alison die op de cover van het uitvouwbare booklet - dat de (sa)cd/dvd combinatie vergezelt - omringd wordt door donkere fallussymbolen.
Het eerste nummer ‘Ooh la la’ zet de toon voor het album met vette beats en veel pop, hier met een gitaarvleug van Marc Bolan’s T-Rex. De daarop volgende nummers ‘Lovely 2 CU’ en ‘Ride A White Horse’ zijn echte dance nummers in dezelfde erotiserende sfeer. ‘You Never Know’ loopt van melancholie naar theatraal en brengt me samen met ‘Let It Take You’, en in mindere mate met ‘Fly Me Away’, eindelijk de sfeervolle intimiteit die ik ken van ‘Felt Mountain’.

Helaas volgen daarop de hooguit als makkelijke popmuziek te kwalificeren ‘Slide In’, ‘Koko’ en ‘Satin Chic’ alvorens het duo met ‘Time Out From The World’ bewijst wel degelijk nog steeds in staat te zijn om prachtige songs te maken. Of dit soort juweeltjes ook op een volgende cd nog te horen zijn waag ik echter te betwijfelen. De ongeveer een uur durende dvd biedt een PCM stereo mix naast Dolby Digital 5.1 en DTS 5.1 tracks van het album.

Verder een kijkje in de keuken van het tweetal terwijl ze op het Engelse platteland geluidsopnamen maken, zich o.a. met paardrijden ontspannen etc. De animatiefilm ‘Jaako and The Poet in Frappworld’ en een photo gallery completeren het geheel.


EDITORS' CHOICE