REVIEW

Spyro Gyra - Wrapped in a dream

Jan de Jeu | 16 maart 2006

Dertig jaar, 9 Grammy nominaties, en 11 miljoen verkochte platen na het uitkomen van ‘The Shaker Song’ zet deze roemruchte groep met ‘Wrapped in a dream’ hun vierentwintigste album op de markt. De eerste vraag die in een dergelijke situatie bij mij opkomt is dan; kan een groep het ook na zoveel jaar nog steeds waarmaken om een interessante plaat te produceren.

Spyro GyraIn dit geval is er slechts één antwoord mogelijk: jazeker, en hoe! Misschien heeft het iets te maken met de wetenschap dat het de laatste keer is dat de groep bij elkaar komt in leider/saxofonist/producer Jay Beckenstein’s eigen – maar inmiddels verkochte - BearTracks Studio in New York. Ongeacht waar de groep de inspiratie vandaan haalt; de opvolger van ‘The Deep End’ vormt het duidelijke bewijs dat Spyro Gyra nog steeds behoort tot de meest originele jazz fusion groepen.
Jay, keyboard speler Tom Schuman, gitarist Julio Fernandez, bassist Scott Ambush, drummers Josh Dion & Ludwig Alfonso gaan, samen met hun speciale gasten Dave Samuels (marimba/vibrafoon), Nathan Eklund (trompet), Eric Oliver (trombone) en Cyro Baptista (percussie), van start met ‘Spyro Time’ een funky up-tempo melodie met een drijvende beat.

Het tweede nummer ‘Midnight Thunder’ is op en top smooth jazz, een stijl waar Spyro Gyra altijd in uitgeblonken heeft. Gasttrompettist Nathan Eklund is te horen in ‘The Voodooyoodoo’ en ‘Tuesday’ is weer levendig en funky als het eerste nummer. Mijn favoriete nummer is het daaropvolgende ‘Impressions of Madrid’. Niet omdat hier voor het eerst Jay’s stem te horen is of omdat hij naast sopraan saxofoon ook verantwoordelijk is voor de percussie en het fluitspel. Het is veeleer de marimba van Dave Samuels en de akoestische gitaar van Julio Fernandez die dit nummer maken tot een absolute schoonheid. ‘Impressions of Toledo’ ligt, met toevoeging van pittige percussie, in het directe verlengde daarvan. Jay’s saxofoonimprovisaties domineren het titelnummer waarna ‘After The Storm’ onder aanvoering van Ambush het funky element weer terughaalt. In ‘Walking Home’ zullen velen, zoals de titel al suggereert, Spyro Gyra van het eerste uur herkennen. Het zeer dansbare ‘The Lowdown’ is een instant classic en wordt gevolgd door het ritmische, door Tom Schuman en Ludwig Alfonso geschreven, ‘Lil’Mono. Trombonist Eric Oliver komt in het laatste nummer aan bod;tijdens het door een scattende Jay aan zijn echtgenote Claire opgedragen ‘Woogitybop’. Op deze wijze mogen de instrumentalisten uit Buffalo nog jaren doorgaan.


Aanvullende informatie:

Format CD HUCD 3107
Label: Heads Up International 


EDITORS' CHOICE