REVIEW

Densen DeMagic demagnetiseer CD

Bert Dekker | 02 februari 2006

Spruitentijd oftewel de Densen DeMagic demagnetiseer CD

Wie kent de winters nog van vroeger? En in het bijzonder de winterkost van weleer? Terugdenkend aan mijn kindertijd herinner ik me, zij het met veel minder plezier, de twee gruwelen tijdens etenstijd in de koude wintermaanden: spruiten en levertraan. Levertraan zit barstensvol gezonde Omega 3 en 6 visvetten, terwijl de spruit berstensvol vitaminen en andere gezonde voedingsstoffen zit.

DensenAls volwassene realiseer je dat je ouders je dit onsmakelijke kostje voorschotelden omdat ze het beste met je voorhadden, als kind echter niet hetgeen later in het volwassen leven als één van de ongeneugten des kinderlevens wordt herinnerd.
Deze gedachten maken zich geheel onwillekeurig van me meester nadat ik de Densen DeMagic demagnetiseer CD in de lade van mijn Marantz Cd 14 schuif. Hij krijgt immers de komende 3 minuten een speciale behandeling van een enigszins merkwaardige maar uiterst effectieve tweak. Ik was de CD een tijdje uit het oog verloren en na hem half per toeval, half met opzet uit mijn CD rek geschoven te hebben besloot ik mijn audio-installatie, maar niet in de laatste plaats ook mezelf en mijn huisgenoot Yvonne deze “gezondheidsbehandeling” weer eens te laten ondergaan.


Achtergrond


Alle electronicacomponenten in onze AV apparatuur, zoals weerstanden, transistoren en weerstanden, bevatten minuscule magneetdeeltjes. Als gevolg van een geringe gelijkstroom (lekstroom) door deze componenten worden deze magneetdeeltjes naar een dezelfde richting georienteerd. Dit belemmert de geleiding van de zwakke stroomsignalen door deze componenten nadelig hetgeen een degradatie van het fragiele geluidssignaal betekent.

DensenTijdens het ontwikkelen van de Densen DM 20 voorversterker merkten de ingenieurs van Densen op dat het geluidssignaal aanzienlijk verbeterde als de versterker werd blootgesteld aan een complex signaal, bestaand uit een bepaald algoritme van frequenties. Dit signaal zorgde ervoor dat het zwakke magnetisme in de elektronicacomponenten werd afgebroken.

Hierdoor werd de geleiding door deze componenten weer geoptimaliseerd. In de praktijk betekende dit dat het oorspronkelijke geluidssignaal onaangetast bleef hetgeen ook een optimale weergave ervan betekende.Vandaar dat in deze voorversterker, net als in veel andere Densen producten, een demagnetiseercircuit is ingebouwd die tijdens het inschakelen er voor zorgt dat het hele systeem wordt gedemagnetiseerd.

Om ook bezitters van andere AV-componenten dan Densen in de gelegenheid te stellen hun hele systeem te demagnetiseren besloot men dit minuten durende signaal op CD te zetten.


In de praktijk.

Als iets eenvoudig is om uit te voeren is het deze tweak wel. Neem de CD uit de hoes, schuif hem in de lade, zet de volumeknop van de versterker op een normaal luisterniveau, druk op de “PLAY”-toets … verlaat dan ras de kamer nadat er eerst zorg voor is gedragen dat eventuele huisgenoten (en huisdieren!) de ruimte reeds hebben verlaten waar de AV installatie de komende drie minuten een schoonheidsbehandeling krijgt. Het luid zoemend en piepend geluid is immers niet aan te horen en valt het best te omschrijven alsof het er op lijkt dat ieder moment een UFO gaat landen in je achtertuin.

Maar als na drie minuten het signaal langzaam uitdooft en de kust weer veilig is blijkt dat deze behandeling zeker heeft geloond! Heel duidelijk valt op dat het geluid veel schoner is geworden. Direct merk ik op dat de hoogweergave veel “losser” is geworden, veel minder korrelig. De timbres zoals ik ze ken van de verschillende instrumenten worden veel natuurlijker weergegeven, daarbij is ook waarneembaar dat de transparantie van het geluidsbeeld toe is genomen. Een toename in het dynamisch bereik, zoals Densen claimt, heb ik niet kunnen waarnemen, wel is duidelijk waarneembaar dat het laag is ontdaan van allerlei hinderlijke artefacten als kleuring en traagheid en met veel meer punch wordt weergegeven.

Densen

Deze effecten nemen nogmaals toe als de CD nog een keertje in de lade wordt geschoven, kennelijk loont het zich in situaties deze behandeling meerdere keren achter elkaar uit te voeren waar, zoals bij mij thuis, deze voor het laatste een lange tijd geleden heeft plaatsgevonden of zelfs nog nooit. Densen adviseert deze behandeling minstens 1 maal per week uit te voeren en afgaande op mijn eigen praktijk heb ik gemerkt dat dat zeker een goed advies is.

Als je dan bedenkt wat de prijs is voor deze CD, 12 Euro’s, is dit ongeveer een van de goedkoopste tweaks die er bestaan en het zou dan ook bijna een zonde zijn deze niet in huis te hebben. Dus, laat je CD speler en je trommelvliezen hun wekelijkse portie levertraan en spruitjes ondergaan maar houd daarmee wel je set in optimale geluidsconditie. Een aanrader!


EDITORS' CHOICE