REVIEWB&W 800

B&W 803D

Guido de Kanter | 18 juni 2009 | B&W 800

B&W laat een vertrouwde naam vallen. De Nautilus 800-serie, ongetwijfeld de bekendste en meest verkochte speakerlijn in het topsegment, verliest in zijn jongste incarnatie de bijnaam Nautilus. Misschien is dit op te vatten als een signaal dat de even beroemde als extravagante oer-Nautilus (€60.000) voor B&W technisch gezien een gepasseerd station is.

Inderdaad is de vernieuwde 800-lijn gezegend met een ware armada aan verfijningen en innovaties, bovenal de nieuwe tweeter van diamant. Wél is deze kostbare bouwsteen voorbehouden aan de topmodellen. Hifi.nl kreeg de beschikking over de 803D, het basismodel met diamanttweeter.

Een diamant is voor altijd, zo wil edelsteengigant De Beers ons doen geloven. Allicht verfraait de mens zich al sinds de tijd van de wereldwonderen met deze juwelen, al is de onderhavige diamant van B&W niet gevat in een sokkel van witgoud of ander glimmend edelmetaal, en fonkelen doet de doffe, koepelvormige edelsteen ook al niet. Het betreft duidelijk een sieraad om naar te luisteren.

B&W 803D (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (B&W 803D (c) Xingo (c) Xingo

Zijn vorm doet het al vermoeden: de diamanttweeter in de nieuwe 800-reeks is niet uit de natuur gewonnen, maar een product van menselijk vernuft. De tweeter wordt synthetisch gemaakt volgens het CVD (Chemical Vapour Deposition)-principe, en is bij mijn weten de tweede in zijn soort. Avalon paste ook al een diamanten tweeter toe in zijn indrukwekkende Eidolon Diamond, maar die bevindt zich in een iets andere prijsklasse dan de besproken kandidaat.De diamanten tweeter heeft een eigenresonantie van rond 80 KHz: een nog niet eerder vertoonde waarde. Daarmee blijft dit element tot ver boven het hoorbare gebied onder controle en faseneutraal. En dat vertaalt zich op zijn beurt weer in een correcter afhandeling van de boventonen dan met de vorige tweeter mogelijk was. Ook laat de nieuwe tweeter een ‘mildere’, minder rigide ophanging toe. De edelsteen kan om die reden al bij lagere frequenties aangekoppeld worden, en met een minder stijle highpass.

B&W 803D (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (

Ik zei het al in de inleiding: de ge-update lijn is ontdaan van term Nautilus. De oude Nautilus 801 zet bijvoorbeeld zijn leven voort als kortweg ‘801D’. De 800-serie kent wederom vijf vloerstaanders (800D tot en met 804), een monitor (805) en een centerspeaker. Van de hier-geteste 803 bestaan twee varianten: een ge-update ‘oude’, wederom met metalen tweeter en twee woofers (de 803S, €5500), en een iets hogere, met een extra woofer en de nieuw-ontwikkelde diamanten tweeter, de voorliggende 803D (€8000).

Optisch is er weinig veranderd aan de middentoner en de woofers, maar achter de schermen zijn beide nog aardig verbeterd. Zo kreeg de kevlar middentoner een nieuwe, stijvere korf. De woofers nu gemaakt van een 8mm dikke laag Rohacell, een geavanceerd type synthetisch schuim, dat wordt gesandwicht tussen oppervlaktelagen van koostofvezel. Deze combinatie zou stijver zijn dan de karton-Kevlar combinatie die eraan voorafging, betere demping bieden en grotere lineariteit opleveren.

B&W 803D (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (B&W 803D (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (

Dankzij alle technische vooruitgang in B&W’s speakerunits kan de fabrikant bij de 800-serie volstaan met een veel simpeler wisselfilter, dat minder stijl opereert en minder niet-lineariteiten hoeft weg te poetsen. Met als gevolg een beter fasegedrag. Hand-in-hand hiermee gaat de verplaatsing van de tweeterunit: die is een halve golflengte naar voren gekomen (lees: staat nu in één lijn met de middentoner), omdat door de allerwegen verbeterde timing geen compensatie in het hoog meer nodig is. De verplaatste hoogeenheden –zij het bij de diamanten tweeters of die van aluminium– zijn zowat het enige uiterlijke herkenningsteken van de vernieuwde 800-serie.

MERK

EDITORS' CHOICE