REVIEWB&W 800

Luisteren

Guido de Kanter | 18 juni 2009 | B&W 800

Voor mij als tester was het aanvankelijk lastig om vat te krijgen op de 803D. Meer dan bijna alle speakers die ik ooit gehoord heb, was de 803 ‘transparant’, in een andere zin van het woord dan gebruikelijk. De 803D maakt zich namelijk totaal ondergeschikt aan de dames en heren musici en vestigt nauwelijks de aandacht op zichzelf. Daarom kostte het moeite om naar de luidsprekers te luisteren in plaats van naar de muziek, die steeds de overhand had. (Merk op dat ik hier een groot compliment heb uitgesproken.)

Na vele uren genieten en groeiende tegenzin om de pen te pakken, werd het toch eens tijd om mezelf te dwingen de eigenschappen van de B&W’s in kaart te brengen. Welnu. De diamanten tweeter levert een zoet, en tegelijkertijd stralend en luchtig hoog. Ik heb geen scherptes gehoord, of onnauwkeurigheden van welke aard ook. Ook de andere luidsprekende bouwstenen gaven niet de indruk dat B&W veel aan het toeval heeft overgelaten. Het laag is dynamisch en strak, en zo diep als van een speaker van deze grootte verwacht mag worden. Het gele Kevlar middenelement verleent stemmen hun juiste grootte en een enorme rijkdom aan kleur en detail.

B&W 803D (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (

Het begrip homogeniteit krijgt nieuwe lading met de 803D. Overgangen van laag naar midden en van midden naar hoog zijn volkomen naadloos. Instrumenten en stemmen staan uit één stuk in de ruimte. Daarbij is de plaatsing rotsvast, en komen dynamische overgangen volstrekt moeiteloos en schijnbaar vanuit het niets. Hoe heftig de Metallica’s en Sepultura’s van deze wereld ook tekeer mogen gaan, de B&W laat altijd duidelijk horen waar de individuele bandleden mee bezig zijn. Hetzelfde geldt voor koren en orkesten: Tutti’s komen zonder scherpte, oververzadiging of compressie. Knap werk.Ook waar wat minder oergeweld gevraagd wordt, voelt de 803D zich op zijn gemak: kleine combo’s komen ongedwongen en luchtig de ruimte in, en stemmen hebben enorme straalkracht en intimiteit.Warmte, kleur en subtiliteit zijn sowieso het domein van de in dit geval gebruikte versterker, de formidabele T+A V10 (buizen, €5500) waaraan de 803D zijn kunsten mocht vertonen. De B&W-importeur had vooraf zijn bedenkingen bij het gebruik van deze speaker aan een buizenversterker: vele zouden niet stabiel en krachtig genoeg zijn om de 803D aan te drijven. Maar zoals ik vooraf stiekem al verwacht had, had T+A er geen moeite mee. Geen wonder. De V10 behoort tot de weinige buizenversterkers die tot ver beneden de 4 Ohm laststabiel zijn, en zijn vermogen begint bij 80 echte watts aan 8 Ohm.

B&W 803D (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (

Weliswaar levert een dikke transistorenbolide ongetwijfeld meer autoriteit en slagkracht in het laag, met de V10 speelt de 803D andere talenten uit (ik noemde ze al). Bovendien behoort de T+A niet tot de categorie buizenversterkers die elke soort muziek omtovert tot een mierzoet tafereeltje op postzegelformaat. Wat betreft afbeeldingsgrootte, dynamiek en slagkracht is de V10 de Rambo onder de buizenversterkers, en daarom kon hij de 803D prima bedienen. De V10 is zelfs geschikt voor stevige (zij het niet de ‘stevigste’) rockmuziek. Wel kan ik me voorstellen dat 99 procent van de concurrentie in buizenland aan de 803D lang niet zo’n pakkende voorstelling zal leveren als de T+A.

Een laatste opmerking betreft de opstelling. De 803D heeft ruimte nodig, heel veel ruimte. Ik heb de 803D goed tot klinken kunnen brengen in een kamer van 4 bij 13, maar de optimale opstelling was niet langer te handhaven dan voor de test alleen. Het betreft een woonkamer, die ten dienste staat van vijf mensen. De vrijheid om de 803D’s permanent op dik een meter van de achterwand te hebben, ontbreekt daar. Idealiter wil deze speaker in een ruimte spelen van meer dan vier meter breed, en krijgt hij alle ruimte om te ademen.

B&W 803D (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (c) XingoB&W 803D (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo

Conclusie

Ik ben geneigd de B&W ideaal te noemen op gebieden als oplossend vermogen, dynamiek, neutraliteit en authenticiteit. Ook wat betreft ruimtelijke afbeelding en slagkracht in het laag laat de 803D nauwelijks wensen onvervuld. Wel is er een grote ruimte nodig, en een bovengemiddeld krachtige, en vooral stabiele, versterker. Onder deze omstandigheden is de B&W 803D elke cent waard. Hij presteert dicht bij het maximaal mogelijke, tegen een relatief overzichtelijke prijs. Meer dan aanbevolen!

 

Gegevens:
Merk en type: B&W 803D
Prijs: 8000 euro per set
Importeur: B&W loudspeakers Nederland BV, Rotterdam: 010-4134422
Principe: 3-weg, basreflex
Uitvoeringen: noten, kersen, zwarte es
Bijzonderheden: vrijstaande diamanten dome-tweeter, Kevlar middentoner, Rohacell woofer, `Matrix` kast
Ingang: bi-wired
Gevoeligheid: 90dB (opgave fabrikant)
Impedantie: 8 ohm, minimum 3,0 ohm (opgave fabrikant)
Wisselfrequenties: 350 Hz en 4 kHz
Gewicht: 45 kilo/stuk
Made in: Groot-Brittannië


Gebruikte Hardware:
* Proceed PDP2 (Cd-loopwerk)
* Behringer UltraMatch SRC 2496 (Upsampler/herklokker/etc.)
* Apogee Mini-DAC (DAC)
* T+A V10 (geïntegreerde versterker, buizen)
* Classé CP-500/CA-2200 (voor- en eindversterkers)
* Kimber Timbre, Oehlbach XXL, WireWorld Oasis III+ (Interconnect)
* Monitor Black&White LS-1202 Bi-Wired (Luidsprekerkabel)


Importeur:
B&W loudspeakers Nederland BV
Brugwachter 9
3034 KD Rotterdam
http://www.bwspeakers.com/index.cfm/fuseaction/local.main

MERK

EDITORS' CHOICE