REVIEW

Man of the Year

Jan Luijsterburg | 08 december 2005

Máiquel had nooit gedacht dat hij nog eens de man van het jaar zou worden. Als hij vanwege een verloren weddenschap over voetballen zijn haar blond laat verven, ziet hij zichzelf wel als een herboren mens. Kort daarna krijgt hij ruzie in een café met de opdringerige Suel die hem uitlacht. Máiquel knalt hem bijna tot zijn eigen verrassing neer en verwacht problemen. Groot is de verrassing als iedereen hem met de daad complimenteert en blij is van die vervelende vent af te zijn.

Man of the YearNu is die Suel niet de enige in de Braziliaanse stadsjungle waar men wel graag zonder zou willen. Al snel ruimt Máiquel in opdracht links en rechts wat lastige lieden op. Máiquel stelt zich daar verder weinig vragen bij. Ook op amoureus gebied gaat het hard. Hij is een relatie begonnen met de kapster Cledir die hem al snel volledig claimt. Tegelijk is Érica, de vriendin van Suel die getuige was van de dood van haar vriend, bij Máiquel ingetrokken. Hoewel Máiquel lange tijd niets met haar heeft leidt dit wel tot ingewikkelde toestanden met Cledir. Op slinkse, zeg maar gerust groteske wijze weet ze hem, zwanger en wel, het huwelijksbootje in te loodsen.

Máiquel krijgt een baantje in een dierenwinkel en denkt nu een gewoon burgerleven te kunnen gaan leiden. Een held kan zich echter niet zomaar terugtrekken. Zelfs de politie klopt uiteindelijk bij hem aan voor assistentie. Cledir wordt er niet sympathieker op als ze Máiquel’s geliefde huisdier, het naar Clinton vernoemde varken Bill, als verjaardagsdiner opdient. Ondertussen houdt ze haar sukkelige vriend stevig in de wurggreep, en ligt bij hem een groeiende fascinatie voor Érica voor de hand. Als Cledir Érica de deur uitzet slaan de stoppen door.

Máiquel (Muril Benício) is een ongelofelijke sukkel. Nooit heeft hij zijn leven in de hand, hij valt van de ene verbazing in de andere zonder enige greep te krijgen op de maalstroom waarin zijn leven verandert. De opzichtigste manipulaties ontgaan hem volkomen, hij ondergaat alles lijdzaam. Ondertussen krijgen we een mooi beeld van het leven in de niet zo mooie achterbuurten van Rio, waar geweld en criminaliteit de orde bepalen. Een wereld die we eerder leerden kennen in de nog iets betere film Cidade de Deus.

Man of the Year

Man of the Year, de debuutfilm van José Henrique Fonseca ziet er ondanks een beperkt budget opvallend goed uit. Dat valt meteen bij de begintitels al op: buitengewoon gelikt grafisch vakwerk. Camerawerk en montage zijn dynamisch, waardoor je als kijker meegesleept wordt in de hectiek van het bestaan. De opgebouwde spanning wordt echter niet tot het eind vastgehouden; je verliest op een gegeven moment een beetje de interesse in de wonderlijke kluns die de film moet dragen. Dat komt misschien omdat de emotionele climax, het consumeren van Bill, wat vroeg in het verhaal zit, en de afwikkeling van het verhaal wat overschaduwt.

Ondanks deze kleine aanmerking is Man of the Year een zeer onderhoudende en goed gemaakte film, met veel sfeer. Aanstekelijk acteerwerk, een vlot tempo en een sterke soundtrack dragen sterk bij tot het effect. De film staat in een uitstekende beeld- en geluidkwaliteit op de DVD, die als extra een zo te zien voor televisie vervaardigde ‘making of’ bevat.

Aanvullende informatie:
Brazilie, 2003
Speelduur 103 minuten
Regie: José Henrique Fonseca
Met: Murilo Benício, Cláudia Abreu, Natália Lage, Jorge Dória
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: Dolby digital 2.0, Portugees
Uitgave: Filmfreaks 


EDITORS' CHOICE