REVIEW

Hatesphere – The Sickness Within

Michel Wanner | 08 december 2005

Denemarken staat wellicht niet bekend om z’n kwantiteit wat metal betreft, maar wel om z’n kwaliteit. Groepen als Mercyful Fate, Artillery en het geniale Invocator hebben altijd prima cd’s afgeleverd, maar de laatste tijd is het vrij rustig aan het Deense releasefront. Welnu, deze rust wordt wreed verstoord door de komst van The Sickness Within, het nieuwste decibelvirus van Hatesphere.

Hatesphere – The Sickness WithinDe haatsfeer was al duidelijk voelbaar op de eerder dit jaar uitgebrachte The Killing EP : prima pure thrashmetal – zonder overbodige toeters en bellen - met een moderne sound. De no-nonsense mentaliteit overheerst en de gehele cd klinkt zeer integer.

Zanger Bredahl en z’n kompanen zijn reeds actief onder de naam Hatespere sinds 2001 en lieten daarbij reeds diverse stukken studiovlijt het levenslicht zien.
Voorheen werd echter al driftig gemusiceerd onder de naam Necrosis. Kortom, ervaren muzikanten die het klappen van de zweep kennen.

En klappen doet het. Tjonge, wat een energie druipt er van deze cd af.

Vette riffs, coole breaks en een tomeloze agressie maken dit tot een fijne plaat. Toch is dit geen perfecte cd (bestaat die?) vanwege de iets te eentonige zang van Bredahl en het feit dat niet alle nummers beresterk zijn. Het merendeel is echter zeer goed te pruimen, mede dankzij de transparente productie. De gitaarlijnen zijn goed te volgen en dat is wel zo prettig als het tempo omhoog gaat. En dat gaat het met gepaste regelmaat, zoals op het titelnummer, Coming Of Chaos, Chamber Master en op het afsluitende Marked By Darkness. Vooral laatstgenoemde is een slotopus om je (gitaar)vingers bij af te likken.

Hatesphere – The Sickness Within

De Denen mogen volgend jaar dan niet naar het WK voetbal in Duitsland gaan, zolang er op dit niveau gemusiceerd blijft worden vind ik het allemaal best. Misschien dat het Deense elftal inspiratie kan putten uit The Sickness Within.


Overige infomatie:

CD 11 tracks, 44:39
Label: Steamhammer/SPV
Distributie: Rough Trade
Website: www.hatesphere.com


EDITORS' CHOICE