REVIEW

Paul McCartney - Chaos and Creation in the Backyard


Luc van Gaans | 06 oktober 2005

Als ik Paul McCartney was zou ik me wel 10 keer bedenken voor ik met een nieuw album de hort op zou gaan: hoe ontzettend je je best ook doet, steeds zijn er maar weer die vergelijkingen met de tijdloze hits en toppers van weleer gemaakt met The Beatles en Wings. Maar ambitieus, eerzuchtig en gedreven als hij is gaat hij de confrontatie steeds weer aan. Na een aantal albums (waaronder Flowers in the dirt, Flaming Pie, Driving Rain), die zeker niet slecht zijn maar door het grote publiek bijna alweer zijn vergeten, komt hij met ‘Chaos and Creation in the Backyard’. En jawel, met deze plaat doet McCartney een flinke extra schep op de enorme berg onsterfelijkheid die reeds voor zijn voordeur ligt.

Chaos and Creation in the BackyardOp aanraden van George Martin (oud Beatles producer en gepensioneerd) werd de keuze gemaakt voor producer Nigel Godrich, bekend van het werk met Radiohead en Travis. De keuze bleek een rake: Godrich toonde zich wars voor het heldendom van McCartney en meldde zonder slag of stoot als het materiaal hem niet beviel.

Het resultaat was dat McCartney ieder liedje onder loep moest leggen en schrappen of herschrijven indien de kwaliteitsnorm niet voldeed. Daarnaast werd hem opgedragen om vrijwel het volledige instrumentarium voor z’n rekening te nemen. Een consistente plaat met 13 ijzersterke songs is het resultaat geworden. ‘Chaos and Creation in the Backyard’ boeit van begin tot eind.

Tekstueel kent het album geen enkele zwakke plek en dat is wel eens anders geweest. Voor veel aanhangers zal het een verademing zijn om wat anders te horen dan ‘1-2-3-4-5, let’s go for a drive…’ (uit het liedje ‘Driving Rain’). McCartney, optimist pur-sang, laat zich in tegenstelling tot eerder werk soms van een bijtende en kwetsbare kant horen. Geluidstechnisch klinkt onmiskenbaar de invloed van Nigel Godrich door in stukken als ‘How Kind of You’ en ‘Riding to Vanity Fair’. Het laid-back geluid dat we ook kennen van Radiohead zorgt voor een spannende en intieme sfeer. Naast deze meeslepers zijn er singer-songwriter stukken als ‘Friends To Go’, ‘Too Much Rain’ en ‘Follow Me’. Deze kunnen typisch McCartney worden genoemd: pas na een keer of drie luisteren valt het kwartje en blijft de melodie meedogenloos in het hoofd hangen. Twee liedjes van het album springen er in het bijzonder uit: ‘Jenny Wren’ en ‘English tea’. En of McCartney het nu leuk zal vinden of niet, ze hadden beiden op de Beatles platen The White Album of Revolver kunnen staan. ‘Jenny Wren’ is geschreven met ‘Blackbird’ (van The White Album) in het achterhoofd en de show wordt gestolen door een solo met de ongebruikelijke dudok, een blaasinstrument van Armeense afkomst. ‘English Tea’ is een directe afgeleide van ‘For no one’ (van Revolver) en klinkt sprankelend en verkwikkend. Goede thee dus. Het album wordt afgesloten met twee prachtige ballads (‘This never happened before’ en het monumentale ‘Anyway’) die het handelsmerk van Paul McCartney, zijn melodieen, bevestigen.

Melody-maker McCartney heeft met ‘Chaos and Creation’ eindelijk weer een troef in handen waarmee hij de critici, die hem jarenlang zoetsappigheid en middelmatigheid hebben verweten, ongenadig de mond snoert. Met zijn 63 jaar is hij nog lang niet afgeschreven. Mits hij de juiste personen voor zich heeft die hem tot echte prestaties dwingen weet hij werk af te leveren waar iedereen een puntje aan kan zuigen. Ik hoop dat ‘Chaos and Creation in the Backyard’ ook het door McCartney vurig gehoopte commerciele succes wordt. Niet omdat hij dat nu zo nodig heeft, maar omdat het voor een man met zijn statuur, die simpelweg weigert achterover te leunen en zo’n dijk van een plaat weet te maken, gewoon verdiend is.

Aanvullende informatie:
Chaos and Creation in the Backyard – Paul McCartney
Verkrijgbaar in cd-uitvoering en special edition uitvoering (= cd + dvd)
EMI/Capitol/Parlophone, catalogusnummer 3379612.
Speelduur : 46 minuten en 54 seconden.

Extra op DVD (special edition):
Documentary : Between Chaos and Creation (31 minuten)
Studio Performance Video : Fine Line
Animated Film : Line Art
How Kind of You
Tijdsduur : Ongeveer 50 minuten.
Regio : Regiovrij.
Taal : Engels, geen ondertiteling.

EDITORS' CHOICE