REVIEW

Herbie Hancock - Possibilities

Timo Schuurbiers | 25 augustus 2005

Jazz pianist Herbie Hancock maakt op deze CD muziek met muzikanten die zoals hij zelf zegt, bewust of onbewust in een muzikaal hokje zijn gestopt. Daarnaast wilde hij plezier maken met artiesten met wie hij nog nooit eerder had samengewerkt. Onder andere John Mayer, Angelique Kidjo, Damien Rice, Annie Lennox, Christina Aquilera en Paul Simon behoren tot de gelukkigen. Hancock heeft een brede, interessante muzikale smaak en dat verwacht je ook direct van deze jazz grootheid.

Herbie Hancock-PossibilitiesDit wordt bevestigd doordat sommige nummers ook direct goed klinken. Ik pak er een paar uit. De bijna bejaarde Lennox en de net stemgerechtigde Aquilera beschikken over een prachtige stem en zingen twee mooie nummers. De cover van U2’s ‘When Love Comes To Town’ is ook de moeite waard met hulp van de je-vindt-ze-geweldig-of-je-vindt-ze-niks-zangeres-Joss Stone. Ook nog zo jong trouwens. Toch knap dat ze nu al is gevraagd voor Possiblities.

Als je eenmaal ‘Don’t Explain’ hebt gehoord, dan begrijp je waarom Hancock ook voor Damien Rice heeft gekozen. Wat kan Rice dramatisch, mooi en breekbaar zingen. Zijn mede vocaliste Lisa Hannigan (zingt mee op het album "0" van Rice) doet zeker niet voor hem onder. Integendeel.

Sting daarentegen had eigenlijk nooit zanger moeten worden. Die komt naar mijn mening altijd net te kort. Qua muzikant verdient hij verder alle respect.

Het laatste nummer is werkelijk verschrikkelijk. Gezongen door de blinde artiest Raul Midón. Daar kan hij natuurlijk verder niks aan doen. Misschien heeft Hancock er wel een smak geld voor ontvangen, anders begrijp ik het niet. Stevie Wonder bespeelt de mondharmonica op de noten van zijn eigen nummer, maar dat is dan ook het enige hoogtepunt van I Just Called To Say I Love You.

Overall een lekker album in de stijl van Supernatural van Santana, waarin Hancock er in is geslaagd om zijn eigen rol ondergeschikt te maken aan die van de muzikanten zonder verlies van kwaliteit.

Aanvullende informatie
10 tracks: 59:15
Links: www.herbiehancock.com, www.eskimofriends.com
Labels: Starbucks` Hear Music label, Hancock Music and Vector Records
Distributie: Warner Music


EDITORS' CHOICE