REVIEWCyrus

Cyrus 6vs versterker

Rene Smit | 21 april 2005 | Cyrus

Ongeveer een jaar geleden had ik een Cyrus set in huis ter recensie die bestond uit de Cyrus 6 versterker, CD6 CD-speler en DVD6 DVD-speler. In het voorbije jaar is de versterker door de ontwerpers van Cyrus onder handen genomen om qua prestaties nog beter aan te sluiten bij de CD6 CD-speler. Van TES Nederland kwam het verzoek richting hifi.nl om de nieuwe versterker aan de tand te voelen. Uiteraard waren we gaarne bereid aan dit verzoek te voldoen.

De versterker is bij mij bezorgd in combinatie met de ten opzichte van de vorige recensie ongewijzigde CD6 CD-speler. Tevens werd een set Supra Ply 3.4 luidsprekerkabels, voorzien van speciale voor Cyrus geschikte stekkers, meegeleverd. Omdat een direct vergelijk met de vorige versie niet mogelijk is en het al een jaar geleden is dat de oude versie in huis stond is het erg lastig een waardeoordeel op basis van mijn herinneringen te vellen over de verbeteringen. Ik zal de set daarom beoordelen zoals hij nu geleverd wordt en uitsluitend direct vergelijken met mijn eigen referentie mijn vM MA240 versterker.

Cyrus 6vs versterker (c) Xingo (c) Xingo

Uiterlijk is er niets aan de versterker veranderd. Gebleven is de zo typerende gegoten behuizing welke leverbaar is in Brushed Black en Silver. Het recensie exemplaar is uitgevoerd in Silver en dat geeft de versterker een chique uitstraling. Op het strakke front vinden we links de aan- uitschakelaar, de ontvanger van afstandsbediening, druktoetsjes voor mute en hoofdtelefoon. Aan de rechterzijde bevindt zich de volumeregelaar met daar omheen kleine rode led’s zodat ook op afstand te zien is wat de stand van het volume is. Tevens zijn op het front nog druktoetsen te vinden waarmee de bron gekozen kan worden. Vermeldenswaardig is dat op alle ingangen de gevoeligheid ingesteld kan worden zodat alle bronnen ongeveer even luid klinken. De 6vs is voorzien van zes lijningangen en een tape monitor functie. De volgestouwde achterzijde is bovendien voorzien van dubbele luidsprekeraansluitingen, een hoofdtelefoonaansluiting, een pre-amp uitgang, een MC Bus aansluiting en een aan- uitschakelaar. Voorwaar een drukke boel. De 6vs levert nog steeds 2x40 Watt aan 8 Ohm, exact gelijk aan de vorige versie.

Belangrijk verschil is het herziene voorversterkergedeelte. Cyrus spreekt van "Virtual Servo" en het betreft volgens zeggen een radicaal en uniek "geheim" ontwerp. Een paar details die men kwijt wil zijn de volgende: elektrolytische koppelcondensatoren met een hoge waarde zijn uit de signaalweg verwijderd, minder is beter. Een aantal condensatoren is vervangen door niet-elektrolytische exemplaren waarmee, volgens Cyrus, het kernontwerp beter klinkt. Er is geen DC-servo circuit nodig zodat de klanksignatuur niet wordt aangetast. Er is een lagere vervorming gerealiseerd doordat de interactie tussen de componenten beter verloopt. Allemaal leuk en aardig maar wat is nu eigenlijk het hoorbare resultaat van deze veranderingen? Volgens Cyrus is het klankresultaat van de toegepaste "Virtual Servo" techniek een grotere dynamiek, een groter geluidsbeeld en ook zou er meer lucht om de stemmen en instrumenten hoorbaar zijn. Door het toepassen van de "Virtual Servo" technologie is de 6vs een nog betere match voor de CD6 CD-speler. De CD6 zal mede daarom niet aangepast worden naar een X versie zoals bij de CD8 het geval is, de componenten passen nu vlekkeloos bij elkaar en presteren op eenzelfde (hoog) niveau. Ander belangrijk punt wat niet gewijzigd is ten opzichte van de vorige versterker versie is de prijs. Met 999 euro blijft de versterker nog net onder de magische 1000 euro grens.

Cyrus 6vs versterker (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo


Aansluiten


Omdat TES Nederland in feite een complete set leverde met uitzondering van een paar speakers heb ik de Cyrus componenten naast de bestaande set aangesloten. Daartoe is wat ruimte in mijn wandmeubel vrijgemaakt waarna de 6vs en CD6 een plaatsje vonden. Beide apparaten zijn aan elkaar gekoppeld met een Gutwire Synchrony interlink en als luidsprekerkabels fungeerde de meegeleverde Supra Ply 3.4 kabels. Er is via single wire aangesloten op mijn eigen Spendor S3 monitor speakers geplaatst op Target stands. Er is gebruik gemaakt van de standaard meegeleverde netsnoeren maar die zijn wel aangesloten op de separate audiogroep. Alles bij elkaar een mooi afgewogen geheel waarbij de mogelijkheid tot tweaken met andere netsnoeren, luidsprekerkabels en dempers voor de consument nog open ligt. Veel Cyrus gebruikers zullen zich waarschijnlijk beperken tot opwaarderen met betere netsnoeren en verder het strakke design laten prevaleren boven het onderste uit de kan qua weergave.

MERK

EDITORS' CHOICE