REVIEWCyrus

Luisteren


Rene Smit | 21 april 2005 | Cyrus

George Michael - Songs from the last Century"Songs from the last century" van zanger George Michael is een album met zeer verschillende tracks, zowel ballads als up tempo nummers, subtiel harpspel en knetterende bigband muziek. Stuk voor stuk echte klassiekers uit de vorige eeuw. Ik kies voor de track "I remember you", een rustig nummer waarbij de zang van George Michael aangevuld is met subtiel harpspel. Individuele snaren van de harp zijn uitstekend te volgen en klinken levensecht. Er wordt een mooi stereobeeld opgebouwd, zowel in breedte als in diepte. Afhankelijk van de gebruikte apparatuur kan de stem van George soms behoorlijk scherp klinken met zwaar aangezette "S" en "T" klanken. Beluisterd met de Cyrus set is er meer dan prima naar te luisteren, het scherpe randje is minimaal aanwezig. Ook valt op hoe mooi hoog, midden en laag op elkaar aansluiten tot een fraai homogeen geheel. Een andere door mij veelgebruikte CD is die van de Buena Vista Social Club, zowel de opname als de muziek is van zeldzame klasse. "De Camino a la vereda" is een track die veel elementen bevat om een set op te beoordelen. Het is een swingend nummer met percussie, blazers, slagwerk en zang. De verschillende percussie instrumenten staan lekker los in de opnameruimte en zijn goed individueel te volgen. De blazers hebben net dat randje scherpte wat nodig is om te laten horen dat het om metalen instrumenten gaat.

De plaatsing van de diverse instrumenten en zangers is prima in orde, er wordt een geloofwaardige stage opgebouwd. De klap op de tom-tom aan het einde van het nummer dooft mooi uit en wordt niet afgekapt. Het geheel is ritmisch, swingend en vooral muzikaal. Tot slot haal ik nog een CD van Clanned uit de oude doos. "Theme from Harry’s Game" is een overbekend maar vooral erg ingetogen nummer. De ijle stem van zangeres Màire Brennen zweeft los van de andere instrumenten. De dromerige sfeer van het nummer wordt goed hoorbaar gemaakt.


Conclusie

Hoewel het zonder direct vergelijk moeilijk is conclusies te trekken heb ik afgezet tegen mijn eigen referentie versterker vM MA240 zeker het idee dat de huidige VS versie een verbetering is ten opzichte van de oorspronkelijke versie. De Cyrus 6vs klinkt bijna net zo transparant als een vM MA240 zonder dat de Cyrus ingeleverd heeft aan muzikaliteit. Muzikaliteit en de warmte in de weergave waren destijds al de grote plussen van een Cyrus 6 en die zijn onverminderd aanwezig. De VS versie voegt daar nog extra ruimtelijkheid en transparantie aan toe. Mede omdat TES Nederland de nieuwe versie tegen dezelfde prijs van 999 euro aanbiedt kan ik niet anders dan concluderen dat een Cyrus 6vs versterker een nog sterkere aanbieding is geworden. Van harte aanbevolen voor een echte muziekliefhebber.

Prijzen:
Cyrus 6vs 999 euro
Cyrus CD6 999 euro

Importeur:
TES Nederland
Coenecoop 81a
Waddinxveen
Internet: www.tesnl.nl
Email: info@tesnl.nl
Tel. 0182-612669
Fax. 0182-614765

Gebruikte Hardware: 

 • vM MA240
 • vM PHM3
 • Spendor S3 speakers
 • Klipsch KSW10 subwoofer
 • vM DVD-963Sa sacd/dvd-speler
 • M-Audio superdac
 • Interlinks: Gutwire Synchrony, Siltech ST48G3
 • Luidsprekerkabels: Supra Ply3.4, vM SCR3xxx

EDITORS' CHOICE

 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »
 • Review
  GoldenEar BRX
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »