REVIEW

R.E.M. – Around the Sun


Luc van Gaans | 14 april 2005

Ik ken R.E.M. nog goed van mijn middelbare schooltijd, alweer zo’n 17 jaar geleden. ‘Losing my religion’ was een liedje dat de diverse lokale popbandjes wel moesten spelen want het was populair, er kwamen niet veel meer dan drie akkoorden in voor en de melodie was eenvoudig te onthouden. Het liedje deed het daarom vooral goed bij kampvuren. Ik vond de muziek maar saai en heb R.E.M. niet meer gevolgd. Anno 2005, na een hele reeks albums, komt R.E.M. weer met een nieuwe: ‘Around The Sun’. Hoe zou de muziek van R.E.M. zich hebben ontwikkeld in al die jaren, vraag ik mij af.

R.E.M. – Around the SunHet begint veelbelovend. Het eerste stuk op de cd, ´Leaving New York´klinkt prachtig en aan het typische R.E.M. geluid dat ik nog ken van vroeger is niet veel veranderd. ‘Electron Blue’ wordt opgesierd met elektronische effecten, conform het onderwerp van het liedje. In ´The Outsiders´ wordt muzikaal ondersteuning verleend door Mathias Q-tip. Ondanks dit ‘sfeeruitstapje’ blijft het typische R.E.M. geluid van 17 jaar geleden volledig behouden op de hele cd. Maar daarmee komen we wat mij betreft op een belangrijk minpunt van ‘Around the Sun’. Zanger Michael Stipe onderscheidt zich niet door een spannend en soepel stemgeluid en de composities zijn melodisch weinig tot niet spannend. Het kampvuurprincipe, de eenvoudige speelbaarheidsfactor, blijft daarmee volledig actueel maar werkt verveling snel in de hand.

Ik heb de cd zeker 5 keer gedraaid voordat ik een oordeel wilde geven over de muziek. Soms moet de muziek beklijven, rijpen of doordringen voordat het kwartje valt. Helaas moet ik constateren dat mijn gevoel over ‘Around the Sun’ ook na 5 keer gehoord te hebben bevestigd blijft. Een weliswaar mooi geproduceerde cd, goede klank, maar weinig inspirerende muziek. R.E.M., die ik onthouden heb als ‘saai’, is wat mij betreft nog maar weinig veranderd. Alsof de klok heeft stil gestaan. Gelukkig voor de band zijn er hele volksstammen die er anders over denken. Ieder zijn meug dan maar. Voor hen zal ‘Around the Sun’ ongetwijfeld een welkome aanvulling zijn op de R.E.M. catalogus.

R.E.M. – Around the Sun

Aanvullende informatie:
R.E.M. – Around the sun
Warner Bros 9362-48894-2
Produced by Pat McCarthy & R.E.M.
Speelduur: 55 minuten en 21 seconden
WWW.REMHQ.COM

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »