REVIEW

Quarantine – The Pitch Pine Project

Luc van Gaans | 30 december 2004

Quarantine is in 2002 opgericht door bassist Udo Pannekeet, nadat hij in 2001 afstudeerde als basgitarist aan het Amsterdams conservatorium. Met The Pitch Pine Project debuteert hij op cd als voorman, zichzelf omringend door topmusici van Nederlandse bodem. Kwalitatief kan het dan eigenlijk al niet meer fout gaan, hoewel natuurlijk veel afhangt van het materiaal waarmee gemusiceerd wordt.

Quarantine - The Pitch Pine ProjectHet leeuwendeel van dat materiaal wordt geleverd door Udo Pannekeet zelf. En niet onverdienstelijk. The Pine Pitch Project opent met ´Commentaries´, een stuk dat onmiddellijk de sfeer tekent voor de overige 58.30 minuten. Een open en breed geluid, enigszins elektronisch aandoend, en een zemelige sopraansax die met veel galm is uitgemixt. Van meet af aan roept het associaties op met jaren ´70, op funky leest geschoeide, jazz. Het thema van ´Commentaries´ schetst eerder een beeld dan een duidelijk melodische lijn, waardoor het een typisch open karakter krijgt.
In het tweede stuk, een vrijelijke bewerking van de klassieker ´Invitation´ maakt Pannekeet duidelijk ook het ´standaard´ genre niet te schuwen. Ook laat hij gelijk horen waarom hij het voor elkaar krijgt met deze line-up aan muzikanten te werken.

Een technisch knappe bas solo maakt dat duidelijk. Gedurende de rest van de cd blijft zijn baswerk sterk, inventief en dominant ondersteunend.

De begeleidingen van Rob van Bavel (piano) zijn vakkundig en dienstbaar aan het geheel. Dat zelfde kan absoluut ook gezegd worden van de subtiele meesterdrummer Chris Strik. Beide heren maken The Pitch Pine Project mede tot een productie die helemaal af is. Maar wellicht schuilt daarin ook een klein gevaar. Veel spontaniteit gaat verloren als gevolg van het over produceren. Het drumgeluid verliest zijn directheid en transparantie en mist daardoor een belangrijke stuwing waarmee funk zich normaliter laat onderscheiden. Jammer, maar niet storend.

The Pitch Pine Project richt zich op een breed publiek en daar is niets mis mee. Er worden hooguit concessies gedaan ten aanzien van de productie maar de muziek spreekt voor zich en is van hoge kwaliteit. Nederland en omstreken gaan nog veel horen van deze jonge, getalenteerde bassist. Slechts 26 jaar en nu al met de top van de Nederlandse jazz debuteren. Wat deden u en ik op deze leeftijd?

Extra informatie:

Quarantine – The Pine Pitch Project
Speelduur: 63 minuten
Munich Records BV - BMCD 436
www.udopannekeet.nl


EDITORS' CHOICE