REVIEW

Lúnasa - The Kinnitty Sessions

Jan Luijsterburg | 23 december 2004

De vierde CD van Lúsana, een band die instrumentale Ierse folkmuziek momenteel weer flink onder de aandacht brengt van een nieuw publiek. Live opgenomen voor een onhoorbaar publiek van genodigden in het prachtige kasteel van Kinnitty. Het schijnt er te spoken, zo meldt de toelichting op het hoesje. Of het daardoor komt valt niet te achterhalen, maar dit is zeker een pittig staaltje folkmuziek op zijn best.

Lúnasa - The Kinnitty SessionsHoogtijdagen van de Keltische folk waren de jaren zeventig en tachtig. Er was een populaire kruising met rockmuziek op een daarvan afkomstig elektrisch instrumentarium, groot gemaakt door bands als Fairport Convention en Steeleye Span.

Daarnaast was de wat getrouwere herinterpretatie van de traditie op de oorspronkelijke akoestische instrumenten erg populair. Ierse voorbeelden van die stroming zijn Planxty, De Dannan, Chieftains en The Bothy Band.
Vooral die laatste band is een belangrijke inspiratiebron voor Lúsana.

Centrale instrumenten op de CD zijn viool, fluit en uilleann pipes, de Ierse doeldelzak die niet geblazen wordt maar met een pomp onder de arm van lucht voorzien. De benadering van Lúsana is vooral sterk ritmisch gericht: ze leggen de ‘groove’ in de traditionals, die normaal gemakkelijk in de melodie ten onder gaat, op de voorgrond. Gitaar en een staande bas, een ongebruikelijk element in dit genre, leggen daartoe een stevige basis, maar ook de andere instrumenten swingen dat het een lust is.

Lúnasa - The Kinnitty SessionsTraditionele reels, jigs, strathspey’s en een prachtige air op de pipes worden afgewisseld met enkele eigen composities in dezelfde stijlen. Al vaker vertoond, vooral door Andy Irvine (Planxty), is de opmerkelijke combinatie van Ierse folk met Balkan-invloeden.
De complexe hinkelritmes van de Bulgaarse volksmuziek werken perfect in het stuk Bulgarian Rock. Dat er niet gezongen wordt is geen enkel bezwaar, want het repertoire van Lúsana biedt variatie genoeg.

Eerdere CD’s van Lúsana verschenen op het Amerikaanse folklabel Green Linnet, maar deze CD verscheen op het in Nashville gehuisveste Compass Records. Het is vreemd noch ongebruikelijk dat Ierse folkartiesten hun werk via Amerikaanse kanalen verspreiden. Er wonen immers veel meer Ieren in de Verenigde Staten dan in Ierland.

Lúnasa - The Kinnitty SessionsDe Kinnetty Sessions, opgenomen in december 2003, biedt perfect samenspel van virtuoze muzikanten en vooral veel spelplezier. Een combinatie van factoren waarbij weinig mis kan gaan. Live opnemen met publiek levert nog extra levendigheid, en dat de locatie wel bijzonder sfeervol te noemen is kunt u zien op de website van het kasteel.


Aanvullende informatie:
11 tracks, speelduur 40:32
Label: Compass Records www.compassrecords.com
Distributie: Challenge www.challenge.nl
Website band: www.lunasa.ie


EDITORS' CHOICE