REVIEW

Derek Sherinian – Mythology

Michel Wanner | 23 december 2004
"Derek Sherinian is the Caligula of keyboards", aldus Alice Cooper. Een alleraardigst geformuleerde omschrijving voor de veelzijdige ex-toetsenist van Dream Theater. Het vergt te veel ruimte om op te sommen wat deze meneer allemaal heeft gedaan gedurende zijn reeds 16 jaar durende professionele carrière, maar enkele essentiele samenwerkingsverbanden mogen hier niet ontbreken.

DEREK SHERINIAN – MythologyZo speelde hij met bassist Will Calhoun (Living Colour), gitarist Al Pitrelli (o.a. Megadeth, Savatage), Erik Singer en natuurlijk in de band van Alice Cooper. In 1999 - na te zijn opgestapt bij Dream Theater – bracht hij zijn eerste soloplaat uit onder de naam Planet X. Eigenlijk was het een nieuwe band met drummer Virgil Donati en gitaarvirtuoos Tony Macalpine.

Hoewel het in dienst spelen voor Derek zeer bevredigend is, geeft totale vrijheid hem de grootste voldoening. Hier is hij dan ook op zijn best. Na zijn vorige solo-album "Black Utopia" (2003) is er nu zijn nieuwste visitekaartje "Mythology" verschenen.


Hoewel ik geen toetsenman ben - en er eerlijk gezegd in het algemeen eerder een afkeer van heb dan een voorkeur voor – moet ik zeggen dat deze cd mij bij de eerste tonen direct aangenaam verraste. Een lekker groovy en vooral heavy nummer, dat "Day Of The Dead". Ondanks de ruim 8 minuten boeit het nummer constant en dat is uiteraard een goed teken. Maar ja, als je eens bekijkt wie er allemaal op "Mythology" meespelen weet je al bij voorbaat dat we hier met een interessante muzikale mix te maken krijgen. Voor de volledigheid - en om niemand voor het hoofd te stoten - som ik alle gastmuzikanten even op: Zakk Wylde, Steve Stevens, Steve Lukather, Simon Phillips, John Sykes, Tony Franklin, Allan Holdsworth, Jerry Goodman, Brian Tichy en Marco Mendoza. Voor veel mensen een likkebaardend lekkere verzameling van kunstenaars en een onvoorspelbaar eindresultaat.

Alle nummers hebben een eigen stijl en bevatten elementen uit diverse muziekstromingen wat deze CD tot een uitermate afwisselend geheel maakt. Een opmerking die ik onlangs hoorde toen ik de CD op had staan was "is dit dezelfde cd?" wat typerend is voor deze schijf. Goed voorbeeld hiervan is het nummer "El Flamingo Suave" dat zo op een willekeurige salsa/merengue verzamel-cd had kunnen staan. Het spectrum dat "Mythology" beslaat is dat van behoorlijk heavy tot zeer rustig en gevoelig, echter alles gespeeld op zeer hoog muzikaal niveau. Alle nummers – behalve "The River Song", wat gezongen wordt door Zakk Wylde – zijn instrumentaal, maar vocalen worden gewoonweg niet gemist.

Dit is een prima cd die heel veel mensen zal aanspreken en die echt niet alleen interessant is voor toetsenisten en orgelmannen of –vrouwen. Op de Japanse versie staat een extra live solo van Derek zelf.


Aanvullende infomatie:

9 tracks, 45:50
Label: Inside Out
Distributie: SPV/Suburban
Websites: www.dereksherinian.com
www.suburban.nl

EDITORS' CHOICE