REVIEW

Megadeth - The System has Failed

Michel Wanner | 25 november 2004

Toen Dave Mustaine zo’n twee jaar geleden de brui aan Megadeth gaf vanwege een polsblessure was ik op dat moment niet zo rouwig. Hoewel Megadeth altijd één van mijn favoriete bands is geweest, werd de kwaliteit van de CD’s er in de loop der jaren niet beter op.

Megadeth - The System has FailedWat dat betreft past de band prima in het rijtje van de “fab four” (Metallica, Slayer en Anthrax zijn de andere drie). Met name de CD’s Risk (1999) en The World Needs A Hero (2001) bevatten een aantal missers.

Groot was dan ook de verrassing dat Megadeth anno 2004 ineens weer met een CD op de proppen zou komen. Het geweldige nummer Kick The Chair had ik al ergens gedownload en dat maakte mij enorm nieuwsgierig naar de rest. Nu is Megadeth eigenlijk altijd de band rond Dave Mustaine en bassist David Ellefson geweest, maar voor het eerst in de geschiedenis van de groep is David er niet meer bij. Mustaine weet zich echter altijd verzekerd van vakbekwame muzikanten om zich heen en ook dit keer liegt het rijtje namen er weer niet om. Als tweede gitarist is oudgediende Chris Poland komen opdraven en de vermaarde allround slagwerker Vinnie Colaiuta (o.a. Zappa, Miles Davids, Ilse de Lange) verzorgt samen met Jimmie Lee Sloas op bovengemiddelde wijze de ritmesectie. Kortom, een line-up om te watertanden. Jammer is alleen dat er meestal anderen mee op toer gaan, maar de perfectionist Mustaine zal zorgen dat hij ook daarvoor de juiste mensen op de juiste positie weet te strikken.

Megadeth - The System has FailedTerug naar The System Has Failed. Is de hele CD de moeite waard? Een volmondig JA is hierop mijn antwoord. Dit is een van de betere Megadeth-CD’s en in ieder geval de beste van het afgelopen decennium. Net geen niveau Peace Sells… of Rust In Peace, maar toch. Opener Blackmail The Univers is typisch Megadeth en de venijnige stem met de scherpe teksten laat er geen misverstand over bestaan dat Mustaine terug is. De teksten van enfant terrible  Mustaine zijn altijd zeer kritisch geweest en ook op TSHF blijkt hoe geengageerd de man is. Misschien moet hij maar eens gaan samenwerken met Michael Moore.

Die Dead Enough lijkt eerst wat zeurderig, maar blijkt na meerdere luisterbeurten een prima single. Wat mij bijzonder verblijdt is dat er enorm veel afwisseling in de nummers te vinden is, maar dat het altijd herkenbaar blijft als Megadeth. Complimenten! De ultieme vertolking voor mij is Truth Be Told dat een mooie opbouw kent en naar een climax toewerkt zoals we dat kennen van bijvoorbeeld Hangar 18 of Wake Up Dead. Een tip derhalve voor die andere groten: Metallica en Slayer, volgen jullie alsjeblieft het goede voorbeeld van The System Has Failed. Echt, jullie kunnen het ook.

Megadeth - The System has Failed


Aanvullende infomatie:
12 tracks, 48:30
Distributie: Suburban
Websites:
www.megadeth.com
www.davemustaine.com
www.sanctuaryrecordsgroup.com    
      


EDITORS' CHOICE