REVIEWU-Vola

Usher X-929 luidsprekers - High end uit in Taiwan

Philip van Deijk | 18 november 2004 | U-Vola

Tijdens mijn bezoek aan de High End beurs in München 2004 maakte ik kennis met een luidsprekermerk waarvan we tot voor kort in Nederland nauwelijks iets gehoord hadden. De speakers van het merk dat ik hier nu heb staan klonken op de High End beurs lang niet naar verwachting. Ik vroeg me op dat moment dan ook af hoe het mogelijk was dat een fabrikant en importeur hun spullen zo konden laten klinken.

Nadat wij hiervan melding hadden gemaakt in het verslag over München High-End nam de Nederlandse importeur W&W Audio contact op. Karel Wind vertelde mij dat het beeld dat ik van dat merk had niet strookt met de werkelijkheid. Een reden temeer de importeur uit te nodigen om een stel luidsprekers van Usher in mijn luisterruimte neer te zetten en thuis echt kennis te maken.


Usher


Usher X929 luidsprekerOoit gehoord van Usher? Een merk wat zich kenmerkt met de uitdrukking "Made In Taiwan". Nou zegt mij dat op zich niet veel, maar in combinatie met wat ik in München hoorde bekroop mij toch een vreemd voorgevoel. Nadat de importeur bij mij was aangekomen, stelde ik hem vrijwel direct de vraag: "Waarom importeer je dit merk?" Zijn antwoord hierop was kort en duidelijk: "Omdat het veel waar voor zijn geld biedt. Jammer dat de Duitse importeur niet goed gedemonstreerd heeft." Dit laatste merkte hij op omdat er intern al het één en ander met de importeur besproken was naar aanleiding van het verslag van München. Tja, dat is een nogal gewaagde uitspraak in de richting van de Duitse collega. Die moet immers toch ook weten hoe hij zijn apparatuur het best kan laten klinken. Volgens Karel is lang inspelen één van de belangrijkste zaken bij Usher. Laat men het achterwege en gaat koud zitten luisteren dan wordt de luisteraar geheid op het verkeerde been gezet. Ik laat mij door deze woorden niet verleiden om mijn mening over wat ik in München hoorde te herzien. De Usher’s zullen goed werk moeten verrichten om een positief beeld te vormen.

Na een uiteenzetting over de filosofie van Usher zijn we de tijdelijke logees gaan halen. De X-929 is in ieder geval niet van "gebakken lucht" gemaakt. Het gewicht is met 43,5 kg aanzienlijk. Het aantal kilo’s is mede te danken aan de vrij grote afmetingen van de luidsprekers. Ze zijn 117 cm hoog, 28 cm breed en 39 cm diep. Komt nog bij dat de voeten voorzien zijn van een gietijzer paneel wat het geheel er niet lichter op maakt. Het gewicht mocht de pret niet drukken en met vereende krachten werden de luidsprekers de woonkamer in gedragen. Zoals ik al opmerkte zijn de voeten van gietijzer gemaakt waarin verstelbare spikes gedraaid zijn zodat de luidsprekers waterpas gezet kunnen worden. Om beschadiging aan een kwetsbare vloer te voorkomen zijn speciale onderzetters meegeleverd waar de spikes op kunnen rusten. De voorzijde van de luidsprekerbehuizing is voorzien van drie units die in de zogenaamde D’Appolito opstelling gemonteerd zijn. Een opstelling die een aantal jaar geleden ontworpen is door Dr. Joseph D’Appolito.

In het geval van de X-929 omsluiten twee 7 inch conusluidsprekers aan de boven- en onderzijde een 1 inch tweeter. Op deze manier tracht D`Appolito van drie losse units één te maken en zo een puntbron te benaderen. Eén van de kenmerken van een puntbron is dat zij een relatief goede en stabiele plaatsing weer weten te geven. De luidsprekers hebben een gevoeligheid van 90 dB, gekoppeld aan een nominale impedantie van 4 Ohm. Dat zijn waardes die door de meeste versterkers gewaardeerd worden. Verder zijn de X-929’s aan de achterzijde voorzien van een poort. Deze poorten zijn ruim bemeten, zodat ik er met mijn arm tot aan mijn elleboog aan toe in kan gaan; als dat maar goed gaat in het laag. Onder de poort zit een zeer fraaie aansluitterminal waar met gemak de grootste en zwaarste kabels op kunnen worden aangesloten. Hierbij is rekening gehouden met bi-amping. De luidsprekers die ik tot mijn beschikking had, zijn uitgevoerd in zwarte pianolak met aan de zijkant opzetstukken van licht gekleurd hout. In overleg met de importeur zijn diverse kleur- en materiaalschakeringen mogelijk. Daarmee is voor vrijwel ieder interieur de juiste samenstelling te vinden.


EDITORS' CHOICE