REVIEW

David Munyon; More Songs for Planet Earth

Jan de Jeu | 07 oktober 2004

Vaak worden er door platenmaatschappijen tijdens opname sessies voor een album meer songs opgenomen dan er op de desbetreffende schijf een plek kunnen vinden. Veelal verdwijnen dat soort takes dan om - als ze al niet helemaal vergeten worden - pas veel later weer ‘ontdekt’ te worden. De hier gepresenteerde selectie heeft echter maar een relatief korte periode stof verzameld.

David Munyon - More Songs for Planet EarthEnkele nummers stammen uit oktober 1996 en anderen uit februari en augustus1997. Een periode waarin Günter Pauler van Stockfisch Records achter het mengpaneel zat bij het vastleggen van materiaal voor de eerste Duitse CD van David; "Songs for Planet Earth". Met het overgebleven materiaal zijn nu twee nieuwe albums samengesteld die tegelijkertijd uitgebracht worden. De eerste daarvan is deze ‘More songs for…’.

De CD bevat 13 nummers die in totaal 67 minuten en 10 seconden muziek bieden. Daarvan zijn er tien geschreven door David en S.P.Standley oftewel ‘David’s adorable wife "Dixie"’. Bij de andere drie kreeg David hulp van derden. Het geheel doet me sterk denken aan de enig andere CD van David die ik ken; zijn tweede Stockfisch CD "Poet Wind". Dezelfde zachte, monotone, warme stem waarin de verschrikkingen uit het verleden doorklinken; het alcoholisme en de Vietnam oorlog die hij beiden aan den lijve ondervonden heeft. In de teksten komen veelal dezelfde onderwerpen terug – baseball, wild west, civil war, god, jesus, vishnu, nature etc. - en ook de namen van zijn begeleiders roepen herinneringen op aan "Poet Wind"; Chris Jones op gitaar en dobro, Martin Huch op pedal steel, Mike Silver met backing vocals, Steve Baker op blues harmonica, Thomas Klippel op Hammond b3, Hans-Jörg Maucksch op bass en Beo Brockhausen op meerdere instrumenten waaronder accordion, didgeridoo en percussion.

David Munyon - More Songs for Planet EarthOp het eerste gezicht lijkt er dan ook geen verschil te zijn met eerdere CD’s. Dit verandert echter wanneer men eenmaal de moeite neemt om gedurende een langere periode meermalen naar deze nieuweling te luisteren. Dan blijkt dat deze selectie minimalistischer is dan de voorgaande compilaties. Een puristischer, ingetogener geheel zowel qua tekst als qua instrumentatie en in die zin vooral bestemd voor de gevorderde fijnproever die vertrouwd is met het eerdere werk en daarmee beter voorbereid is op het ontdekken van de onderliggende essentie.

Herkent u zich in deze laatste omschrijving dan zult u van deze recente David Munyun kunnen genieten als ware het een nobele Bourgogne. Bent u echter minder ingevoerd in het genre van singer songwriters dan zult u hooguit kunnen genieten van de mooie heldere, directe, open opname die zowel stem als instrumenten fraai tot hun recht doen komen. Zoals bijvoorbeeld eh ……. Sauvignon from California, USA ?


Aanvullende informatie:
Format: CD: SFR 357.6032.2
Label: Stockfisch Records
St.Blasien/Herrenhaus
D-37154 Northeim
Deutschland
Tel. +49(0) 5551 61313
Fax. +49(0) 5551 8020
www.stockfisch-records.de


EDITORS' CHOICE