Monitor Audio Silver 1 & 5

René van Es | 07 oktober 2004 | Monitor Audio

Klein en betaalbaar is een relatief begrip. Bij klein kunnen we ons allemaal nog iets voorstellen maar bij betaalbaar lopen de meningen sterk uiteen. Koopt de één een home cinema set voor 250 euro en vindt dat duur, de ander draait de hand niet om met de aankoop van een enkele luidspreker van 2500 euro.

Op onze zoektocht naar componenten die wij betaalbaar achten en die in staat zijn tot muziekweergave vanaf een zeker kwaliteitsniveau kwamen we terecht bij Monitor Audio. Een fabrikant die zich bewezen heeft met systemen die zich bewezen hebben. De door ons gekozen luidsprekers zitten in een populair prijssegment waarmee een serieuze audioset op te bouwen is, die garant staat voor jaren plezier beleven aan muziek thuis.

Monitor Audio Silver Series (c) Xingo


Silver series


Gekozen is voor de Silver 1 en de Silver 5. Een monitor en een vloerstaander die erg veel overeenkomsten hebben. Zo zijn de tweeters en de woofers gelijk aan elkaar. De tweeter is zoals altijd bij Monitor Audio een metal dome. De conus bestaat uit een aluminiummagnesium legering en heeft een goudkleurig oppervlak. De tweeter is gedempt met ferro fluid en de dome afmeting is 25 mm. Voor de tweeter zit een beschermgaas. De woofer is een 6 inch type met eveneens een aluminiummagnesium conus. In de conus is een fase plug geïntegreerd. Dat is goedkoop fabriceren met als licht nadeel een gewichtstoename van de conus zelf. Het chassis is gemaakt van een polymeer bestaande uit glas en nylon. Uitermate stijf met goede dempende eigenschappen. (Wie meer wil weten over het conus materiaal en de magneetsystemen vindt vrij veel informatie op de site van Monitor Audio zelf.)

Monitor Audio 1 & 5 (c) Xingo (c) Xingo (c) XingoDe Silver 1 & 5 werken volgens het basreflex principe met beide een poort aan de achterzijde. Bij de vloerstaander wordt een plaat geleverd die de stabiliteit ten goede komt en waar spikes in gedraaid mogen worden. Bij de monitors een paar foam pluggen om het laag af te remmen als de kastjes erg dicht bij de muur zijn opgesteld. De gehele Silver serie is magnetisch afgeschermd en mag daarom dicht bij een televisie toestel staan. De afmeting van de S1 monitor is 300 x 175 x 240 mm (HxBxD) en van de S5 vloerstaander is dat 800 x 175 x 200 mm (HxBxD). De vloerstaander oogt erg klein en vindt makkelijk een plek in elk interieur. De kasten zijn leverbaar in beuken, zwart eiken, naturel eiken en mahonie (wat de Britten Rose Wood noemen). Gewichten respectievelijk 6 en 13 kilo. Volgens opgave is de nominale impedantie 6 Ohm, het rendement 90 dB en de belastbaarheid 80/100 Watt. De tweeter is in staat tot 30 kHz weer te geven, de woofers lopen door tot 45 Hz +/- 3 dB.

De Silver serie is naar boven toe uitgebreid tot aan de Silver 10 en wie Monitor Audio in surround opstelling wil gebruiken kan een center en surround speaker uit dezelfde lijn kiezen. Ook voor een subwoofer levert Monitor Audio oplossingen. One stop shopping in goed Nederlands.


Opstelling


De monitors komen op een setje Alphason Aragon AG60-s stands te staan waarmee de tweeters mooi op oorhoogte komen. De vloerstaanders op de vloerbedekking. Gespeeld wordt zonder frontjes want die doen alleen maar kwaad en geen goed. Aangesloten zijn speakers op versterkers en met kabels die ver buiten de prijsklasse liggen maar oh zo goed in staat zijn om neutraal te blijven en het karakter van de speaker zelf naar buiten te brengen. Het gros van de kabels is Crystal Cable, zowel de luidsprekerkabels, de interlinks als sommige netsnoeren. Versterking van Marsh Sound Design met Linn en Van Medevoort phono versterkers. Bron voor LP is een Garrard/Pro-Ject/Benz Micro platenspeler. Voor SA-CD een Marantz SA8400 speler met vM modificatie. CD speel ik af met Teac/Monarchy Audio/Assemblage/Apogee. Verder meubels van Spectral en bijna overal dempers onder van Acoustic Analysing. De netspanning is schoon door toepassing van Kemp Elektroniks producten. Een lijst met alle types apparatuur staat onderaan de tekst.

Monitor Audio Silver Series (c) Xingo


Draaien maar

In de paar weken die ik kon genieten van de Monitor Audio Silver 1 en Silver 5 heeft mijn voorkeur voor de monitor of de vloerstaander steeds gewisseld. Aan de hand van enige muziekfragmenten zal u duidelijk worden dat beide hun voor en nadelen hebben en dat het zelfs afhankelijk is van de muziek wie wint. Wel of niet indraaien van de speakers heeft in beide gevallen grote gevolgen voor het geluid. Ik heb geen modus kunnen vinden waarbij ik of altijd on-axis of juist off-axis muziek bleef draaien. Een fenomeen wat mij niet snel overkomt. Normaal is altijd wel een stand te vinden die de meeste bevrediging geeft.


EDITORS' CHOICE