REVIEW

Artur Pizarro – Beethoven Piano Sonates

Jan Luijsterburg | 26 augustus 2004

Vier overbekende pianosonates van Beethoven, iedere pianist van naam heeft ze wel opgenomen. Toch is het goed dat er nieuwe registraties bijkomen, want als een stuk niet meer gespeeld wordt omdat toch iedereen het kent gaat het uiteindelijk verloren.

Artur PizarroNiet dat dat gauw zal gebeuren met de Pathétique, Mondschein, Tempest en Appassionata, zoals sonates nummer 8, 14, 17 en 23 genoemd worden. De vanuit Engeland opererende Portugese pianist Artur Pizarro presteert het een nieuw licht op deze met recht klassieke werken te werpen.

Linn brengt deze SA/HDCD uit om een ambitieus project te begeleiden. In de loop van een jaar brengt Pizarro namelijk alle tweeendertig pianosonates van Beethoven live ten gehore in Londen. Als die concerten enigszins kunnen tippen aan het niveau van het spel op deze CD is het daar genieten geblazen.

Want hoe bekend de werken ook zijn, in ieder stuk zijn hier wel nieuwe aspecten te ontdekken. Pizarro is diep in de materie gedoken, en komt met eigen visies. Ongebruikelijke tempi en accenten brengen soms niet eerder opgemerkte muzikale lijnen tevoorschijn. Dramatiek en hevige emotionaliteit zijn volop aanwezig zoals dat hoort bij deze stukken. Daarnaast is er een meer dan gebruikelijke ruimte voor romantiek en detaillering. Pizarro is duidelijk niet uit op gemakkelijk scoren met grove effecten. De op de loer liggende sentimentaliteit van de opening van de Mondschein (Moonlight) sonate weet hij overtuigend te omzeilen.

De ongebruikelijke instrumentkeuze past in deze eigenzinnige aanpak. Niet de slagkracht van Steinway of de sonoriteit van een Bösendorfer, maar de warme, transparante klank van de op het eerste gehoor wat minder ‘grootse’ piano van het onbekender merk Blüthner. Niet onverwachts prachtig vastgelegd door het team van Linn.

Voor wie nog niet met de stukken bekend is vormt deze CD een ideale manier om kennis te maken met enkele hoogtepunten uit de klassieke muziek voor piano. Voor de rest van de wereld biedt Pizarro een voldoende afwijkende en interessante visie om beluistering meer dan de moeite waard te maken.


Aanvullende informatie:
Speelduur: 78:20
Hybride SACD/HDCD
Label: Linn records (CKD 244) www.linnrecords.com


EDITORS' CHOICE