REVIEW

The Thermals - Fuckin A

Roel Bouman | 19 augustus 2004

Het eerste album van The Thermals was een voltreffer, precies op de golf van nieuwe garagebands liet het gezelschap uit Portland, Oregon horen dat ook klassieke punk weer aan een nieuw leven toe is.

The Thermals - Fuckin AAlle Strokes-alikes kregen een lesje in "oprechte ruigheid" en achteraf bezien was het slechts een voorbode, want de punk en new wave van eind jaren `70 en begin jaren `80 zijn weer helemaal terug en zelfs hipper dan het destijds was.

More Parts Per Million was tevens een duidelijk teken dat ook Sub Pop weer op de terugweg richting ereschavot der coole labels was, iets dat de afgelopen maanden duidelijk bevestigd is. Allemaal mooi, er zat echter een groot nadeel aan het Thermals-debuut, het geluid was erbarmelijk, opgenomen in een emmer, zo leek het. Het album beluisteren zonder hoofdpijn te krijgen is geen eenvoudige opgave. Goddank is het vervolg, Fuckin A, een stuk minder scherpklinkend ingeblikt. Op de hi-fi schaal zit er nog nauwelijks een voldoende in, maar vergeleken met de eerste langspeler is dit al een zevenmijlslaarsstap vooruit. Komt bij dat gemiddelde snelheid een heel klein pietsie is afgenomen, van versnelling 9½ naar 9 en het resultaat is dat Fuckin A door een grotere groep mensen gewaardeerd zou moeten kunnen worden.

The Thermals - Fuckin AVoor de rest is er weinig veranderd ten opzichte van More Parts Per Million, nog steeds jast de band de liedjes er in groot tempo uit. Twaalf tracks in bijna 28 minuten, de vorige keer 14 in bijna 31 minuten, dat ontloopt elkaar niet zoveel en verder is er weer hetzelfde laken gebruikt voor het pak: rudimentaire liedjes die het moeten hebben van de samengebalde energie en de gejaagdheid (lees urgentie) waarmee ze naar buiten worden gespuugd. Meest belangrijkie invloed lijkt nog steeds The Buzzcocks, maar waar die Britse groep de neiging had aandacht te besteden aan een mooi gitaargeluid, wordt er bij The Thermals alleen maar geragd, resultaat: meer adrenaline, meer zeggingskracht en meer ... fun?


Aanvullende informatie:
CD
Sub Pop/Konkurrent
12 tracks, 27:54 minuten
http://www.thethermals.com


EDITORS' CHOICE