Taf Extrema Vaganza Mk II

René van Es | 12 augustus 2004 | Terrazo Art Fidelity

Ooit heeft fabrikant Terrazzo Art Fidelity beloofd dat als hij “te tillen” speakers zou hebben, hij ze naar mijn driehoog gelegen flat zou brengen. Een belofte die waar gemaakt werd net voor de zomervakantie 2004. Hoewel van een gegoten cementachtige massa en voorzien van een zware voet was naar boven brengen minder inspannend dan mijn eigen speakers met zorg de kamer uit dragen. Twee opvallende monitors sierden de kamer en hingen met dunne draad aan de set. Klaar om van start te gaan.


Extrema Vaganza Mk II

Taf Extrema Vaganza Mk II (c) XingoDe naam van de speaker doet mij nog altijd denken aan de erotische beurzen die her en der in Nederland aangekondigd worden. De vorm en de klank hebben er totaal niets mee te maken. De vorm doet eerder denken aan een kunstobject en de kleurstelling (waarin iedere koper vrij is) past verbazingwekkend goed bij de kleur en de materialen van de units. Dat de tweeter net uitsteekt is een speels detail dat laat zien dat de ontwerper met zorg het design kiest. De kast herbergt een drietal units, hoog, laag/midden en laag. In een unieke opstelling die EBS genoemd wordt, wat ik verderop nader zal toelichten. Taf heeft gekozen voor Seas speakers uit de Excel reeks. De tweeter is een multimagneet unit met zes neodenium magneten waarbinnen de spreekspoel zich beweegt. Een sterk en homogeen magnetische veld is het gevolg waardoor de weg naar de weergave van veel details open ligt. De grote basunit is door Taf voorzien van een coating om extra stijfheid te verkrijgen over het conus oppervlak. Het filter zit in de voet van de speaker en bestaat uitsluitend uit vlakdraadspoelen en Mundorf condensatoren. Een kleine schakelaar maakt het mogelijk vanaf de wisselfrequentie van 3 kHz het hoog met 1,5 dB te versterken of te verzwakken. De Extrema Vaganza Mk II is een tweeweg EBS systeem waarbij de EBS woofer de midden/laag weergever ondersteund. Zowel de kast als de voet is gegoten om en in een mal en bestaat uit een mengsel van marmer korrels en beton. Absoluut resonantievrij. Door de afwijkende vorm die mogelijk is met gieten in en om mallen zijn staande golven in de kast niet mogelijk. De hoogte van de tweeter ten opzichte van de luisterpositie is bij bestelling op te geven, de stalen buizen die de verbinding vormen tussen voet en speaker kunnen op elke lengte geleverd worden.

EBS

Wat is Extra Bas Support (EBS) nu eigenlijk. EBS is een ontwikkeling van TAF zelf en werkt met een speciaal geselecteerde basunit die door TAF `gereconed` wordt door er een speciaal samengestelde extra massa op aan te brengen en hem daarna te combineren met een eigen elektronisch EBS netwerk. Door de TAF basunit modificatie ontstaat een extreem stijve conus met een ongekend lage eigen resonantiefrequentie. Als deze EBS unit met de EBS cross-over elektronica parallel aan de basunit in een gesloten kast wordt aangesloten, dan zullen deze twee speakers samen een spanning/stroomdeler vormen. Omdat de EBS unit `laag-ohmig` blijft, daar waar de basunit op zijn eigen resonantiefrequentie `hoog-ohmig` wordt, zal de EBS unit de basunit ontzien en dus voorkomen dat de basunit überhaupt op zijn eigen resonantiefrequentie wordt aangesproken. Hierdoor ontstaan substantiele verlagingen aan tweede en derde harmonische vervorming. Metingen tonen aan dat het gaat om waardes tot 10 dB lager. Omdat de EBS unit met de EBS cross-over elektronica `hard` aan de eindversterker is aangesloten, zal er geen faseverschuiving optreden zoals bij een basreflex of passief radiator systeem. De hoge eigen massa van de EBS unit in combinatie met de EBS cross-over elektronica zorgt ervoor dat alleen de laagste frequenties door de EBS unit worden weergegeven. Of en hoe EBS zijn waarde bewijst kunt u lezen in mijn luisterimpressie. In ieder geval is het doel van EBS het voorkomen van fase problemen, het verlagen van vervorming, lagere frequenties weer te kunnen geven met een relatief kleine kast, resonanties op te heffen en het scheppen van een vriendelijker impedantie verloop voor de versterker.

Taf Extrema Vaganza Mk II (c) Xingo


Opstelling

Mijn gebruikelijke set staat te spelen met de Extrema Vaganza Mk II. Van voor tot achter hebben we het dan over een Marantz SA8400 die stand-alone speelt met SA-CD en als loopwerk dienst doet voor CD weergave. Via een upsampler en een anti-jitter device krijgt een Apogee Mini-DAC zijn signaal in het laatste geval. De tweede bron is een Magnum Dynalab tuner. Derde en belangrijke bron is een Garrard loopwerk met Pro-ject carbon arm en een Benz Micro Glider L2 element. Waarachter een Linn Linto phono trap zijn best doet. Het geheel komt samen in een Marsh Sound Design voor-eindversterker van twee maal 100 watt. De stroomvoorziening is opgebouwd rond een Kemp Powersource netfilter en Kemp, Lapp of Crystal Cable netsnoeren. De overige bekabeling is grotendeels afkomstig van Crystal Cable, inclusief de 10 meter lange speakerkabels die naar de Extrema Vaganza’s lopen. Ter vergelijk stonden mijn JMlab Electra 926 drie-weg systemen ter beschikking en een SW900 actieve subwoofer uit dezelfde JMlab lijn. Stands waren overbodig en de apparatuur zelf staat op een Spectral meubel met veelal dempers onder de componenten. Als gebruikelijk staat een complete opsomming apparatuur/kabels/accessoires onder aan de recensie voor de liefhebbers.


EDITORS' CHOICE