REVIEWXavian

Xavian en DiMarzio

Bjorn Mateijsen | 29 juli 2004 | Xavian

Italiaanse Liefde?!


Introductie

Xavian (c) XingoLang heb ik na moeten denken over de inleiding van dit artikel over Xavian in een multikanaals luidsprekeropstelling. Hoe langer ik echter nadacht, hoe meer deze luidsprekers mij als vanzelf terugbrachten naar het eerste gevoel: een ode aan Italie, met haar uiterst smaakvolle keuken van anti-pasti, pasta, pannacotta en tartufo. De prachtige schoonheid van flora en fauna in het noorden van Italie en de rijke historie van grote steden als Rome, Pisa en Florence. Het klinkt ook allemaal zo mooi in het Italiaans, maar dat is meer omdat ik te weinig van de taal begrijp en niet verder kom dan mijzelf voor te stellen. Ook de bezoekers die mijn home-theater bezochten tijdens een energieke periode met deze setup, verwezen allen naar dit prachtige land aan de Middellandse zee. Verbaasd waren de meesten wanneer er verteld werd dat deze luidsprekers gebouwd werden in Tsjechie. Toch is die verwijzing naar Italie niet vreemd, het merk Xavian vindt er zijn oorsprong.

Xavian werd in 1995 in Praag opgericht door de ontwerper Roberto Barletta, zelf Italiaan in hart en nieren. In 1996 werden de eerste luidsprekers van zijn hand geïntroduceerd. Roberto deed het grootste deel van zijn ervaring op in Italie en niet alleen bij de fabricage van luidsprekers, maar ook bij de interieurbouw. Vanuit deze hoek is zijn passie ontstaan voor muziek, maar ook de typische Italiaanse manier van het bewerken van hout voor bijvoorbeeld meubels wekte zijn interesse. Roberto’s liefde voor Italie is duidelijk terug te vinden in de fysieke luidsprekerontwerpen, maar tijdens de luisterperiode bleek al snel dat die niet alleen in het uiterlijk, maar ook in de sprekende klank en tonale kwaliteiten van het merk Xavian terug te vinden is. Hieronder is een uitgebreid ‘reisverslag’ te lezen van deze bijzonder uitstap.


Xavian XN 125 II in surround

De XN lijn, waar de XN 125 II toe behoort, werd geïntroduceerd in 1997. In 2004 heeft diezelfde XN 125 een complete, maar geslaagde ‘make over’ ondergaan. Niet alleen het uiterlijk van deze luidspreker is veranderd, ook het innerlijk werd goed onder de loep genomen.

 De XN 125 II is een 2-weg basreflex luidspreker, waarbij de baspoort aan de achterkant van de speaker is geplaatst. Net als bij de eerste versie van deze speaker is gekozen voor prima units, nl. een dome tweeter van 19 mm van Scan-Speak en een mid-laag unit van 146 mm van Peerless.

Xavian (c) Xingo

Het frequentiebereik van de Xavian XN 125 II begint ongeveer op 55 Hz, maar mede door het basreflex design lijkt de luidspreker soms verder door te lopen in het laag. De plaatsing van deze luidspreker bleek cruciaal om de performance te optimaliseren, meer hierover leest u in het volgende deel van deze recensie.

MERK

EDITORS' CHOICE