REVIEW

Camera Obscura – Underachievers Please Try Harder

Jan Luijsterburg | 15 juli 2004

Nieuwe muziek die teruggrijpt naar een tijd dat pop nog onschuldig was. Lieve stemmetjes in een ingehouden muzikale omlijsting met orgel, trompet en op zijn tijd een strijkje of een fluit. Vele stijlen van ver voor 1970 passeren de revue, en de combinatie is hoogst modern. Heerlijke, direct aansprekende melodietjes. Een verslavend plaatje om lang van te genieten.

Camera ObscuraUnderachievers Please Try Harder is de tweede CD van het uit zeven leden bestaande gezelschap Camera Obscura uit Glasgow. De band maakt deel uit van een plaatselijke scene rond wat bekendere Belle and Sebastian en Arab Strap. Voorman Suart Murdoch van die Belle and Sebastian maakte de hoesfoto’s voor Underachievers, die de retrostijl mooi illustreren. De gelijkenis met de eerste platen van Murdoch’s band valt meteen op, maar Camera Obscura lijkt nog bescheidener, en nog wat verder terug te gaan in de muziekgeschiedenis. Een geestverwant uit Amerika is Adam Green , bij wie de lieflijke muziek een vreemd contrast vindt in scabreuze en absurdistische teksten.

Tracyanne Campbell heeft een prachtig vlakke, vibratoloze stem die sterk lijkt op die van Isobel Campbell, de vroegere zangeres van Belle and Sebastian. Samen met Carey Lander maakt ze mooie koortjes, à la Four Freshmen of Beach Boys. John Henderson zingt op een tweetal liedjes de solopartij. In ‘Your Picture’ is hij sprekend een jonge Leonard Cohen, terwijl ‘Let me go home’ vroege Motown klassiekers als Baby Love in herinnering roept.

De vrolijke eenvoud van Camera Obscura is behoorlijk bedrieglijk. Goed luisteren maakt al snel duidelijk dat de arrangementen razendknap in elkaar zitten. Er worden vele instrumenten ingezet, maar altijd spaarzaam, de klank blijft uiterst transparant. Dat de plaat zo goed op verschillende niveaus te beluisteren valt houdt hem waarschijnlijk zo interessant. Ook dat achter het zonnige van de muziek soms behoorlijk duistere kantjes schuil gaan, begrippen gesuggereerd door de bandnaam.

Camera ObscuraGenieten is het ook van de teksten, die knap in elkaar gestoken zijn. Er zijn talrijke sterke one-liners als “you tried to get into the bible / but it never got into you”. Dat het in te teksten zeker niet zo zonnig is als in de muziek demonstreert het prachtig desolaat gezongen liedje ‘Books written for girls’, voorzien van een eenzame steelgitaar – normaal bepaald niet mijn favoriete instrument. “You can compliment me on the style of my hair / give me marks out of ten for the clothes I wear / You probably thought I had more upstairs / I dissapoint you. I can see through your perfect smile”, om meteen te vervolgen met “He likes to read books written for girls / Prides himself on being a man of the world / It’s in the darkest paces he gets his thrills / He will disappoint you if you can see through his perfect smile.” Prachtig vind ik dat.

Dus. Iedereen die van Belle and Sebastian houdt moet meteen deze CD aanschaffen. Iedereen die Belle and Seastian nog niet kende heeft iets in te halen. Een welgemeende aanrader. En de trompet is een mooi instrument.


Aanvullende informatie:
11 tracks, speelduur 43:53
Label: Cycle (Cycle 018)
Distributie: de Konkurrent www.konkurrent.nl
Website band: http://www.camera-obscura.net  


EDITORS' CHOICE