REVIEWMcIntosh

McIntosh MHT200

Bjorn Mateijsen | 01 juli 2004 | McIntosh

Soms kom je componenten tegen waar je spontaan een warm gevoel van krijgt. Een gevoel dat niet makkelijk onder woorden te brengen valt. Deels is het misschien nieuwsgierigheid, een stukje betrokkenheid of gewoon pure verliefdheid. Schoonheid kan heel wat gevoelens teweeg brengen, maar het innerlijke telt natuurlijk des te meer. Mijn eerste kennismaking met het merk McIntosh staat in de vorige zinnen beschreven. In een niet nader te noemen hifi-winkel stond een groots uitziende versterker opgesteld, met prachtige blauw oplichtende VU-meters. In een groen oplichtende aura dook op bijna magische wijze de merknaam McIntosh op.

McIntosh mag wat mij betreft in de rij worden geplaatst van opmerkelijke producten uit het land van de onbegrensde mogelijkheden. Merknamen die we zo automatisch associeren met dit land; Coca Cola, McDonalds, maar voornamelijk de mechanisch robuust opgebouwde machines van merken als Harley Davidson, Chevrolet en Wurlitzer. De historie van McIntosh gaat alweer 60 jaar terug en in die vele jaren hebben ze een behoorlijke expertise en reputatie opgebouwd. Deze expertise heeft ook geleid tot de vervaardiging van de AV Tuner Controller MX-130 en de MC-7106 zeskanaals eindversterker in 1993. De filosofie en richtlijnen die worden gebruikt bij de fabricage van stereo-componenten is doorgetrokken in de home cinema lijn.

McIntosh MHT200

Inmiddels is McIntosh gekocht door de D(enon) & M(arantz) Holding en mede door deze alliantie staan verschillende interessante producten in de planning. Binnenkort (waarschijnlijk in het najaar) zal een hoogwaardige universele DVD-speler, met afspeelmogelijkheid voor DVD-Audio, SACD en DVD-video worden geintroduceerd. 

Eindelijk was er dan die mogelijkheid om een McIntosh component uitvoerig aan de tand te voelen en de MHT-200 geïntegreerde home cinema versterker mijn belangrijkste zintuigen te laten prikkelen.


Technische specificaties

Deze A/V versterker, of, zoals de fabrikant McIntosh hem noemt,  ‘System Controller’, heeft 7.1 processing aan boord. Op het gebied van versterking zijn zes 140 W (4 Ohm) ‘main room’ kanalen, en 2 ‘zone 2’ kanalen met 140 W (4 Ohm) beschikbaar. McIntosh biedt diverse additionele componenten, waaronder domotica producten, zodat in de ‘zone 2’ (een andere kamer in het huis) het centrale System Controller systeem bedient kan worden met bijvoorbeeld een HC1 Home Controller en keypad controllers. Via de RS232 poort is het tevens mogelijk met afstandbedieningsystemen van AMX, Creston of Vantage Control de MHT-200 te bedienen.

De MHT-200 biedt zowel een zeer imposante voor- als achterkant. De hardglazen plaat op de voorkant van deze McIntosh A/V versterker is volledig krasvrij en met de hand beschilderd. De achterkant van de MHT-200 biedt veel aansluitmogelijkheden:  naast een achtkanaals analoge input, vinden we tevens 6 digitale ingangen, waarvan drie RCA coaxiaal en drie toslink optisch. Wanneer we verder kijken, tellen we in totaal 7 analoge stereo-ingangen en is het tevens mogelijk om alle 8 kanalen te voorzien van een aparte eindversterker, natuurlijk liefst uit de McIntosh produktlijn…

McIntosh MHT200

De MHT-200 gebruikt 24 bit digitaal/analoog converters (DAC), waardoor DVD’s en met name DVD-Video discs met 24 bit/96 kHz tracks zonder downsampling kunnen worden weergegeven. Decoders voor alle bestaande surroundformaten, waaronder DTS-ES, Dolby Digital EX en Pro-Logic II zijn aanwezig.

MERK

EDITORS' CHOICE