REVIEWMarantz

Marantz DV6400 en DV6400vM

Rene Smit | 24 juni 2004 | Marantz


Na eerder op eigen initiatief Philips DVD963SA multispelers te hebben gemodificeerd is AudioMart in Maarssen nu een officieel samenwerkingsverband aangegaan met Marantz Europe om de DV6400 multispeler naar een hoger plan te tillen. Dat het hier een echte samenwerking betreft heeft voor de klant louter voordelen. Zo blijft onder andere de garantietermijn van 2 jaar, die normaal op elk Marantz product van toepassing is, ongewijzigd en zonder beperkingen van kracht. Een geruststellende gedachte en bovendien geeft dit aan dat het om een serieuze modificatie gaat.

Naast de opgewaardeerde KI versies van diverse Marantz producten, die door Marantz zelf worden geproduceerd, zijn er nu dus ook Nederlandse Marantz vM apparaten beschikbaar. Om uit te vinden wat de verschillen zijn kwam Ad van Medevoort een standaard en een gemodificeerd exemplaar bij mij afleveren voor recensie.


DV6400/DV6400vM

Zonder de apparaten uit te pakken en de teksten op de dozen te lezen is al te constateren welke van de twee de gemodificeerde versie is. De doos met daarin het vM exemplaar is aanmerkelijk zwaarder dan de doos met de standaard speler. Om de kast te verstevigen en de stabiliteit van het loopwerk te verbeteren is de onderzijde van de speler voorzien van een stalen plaat en is er inwendig veelvuldig van bitumen gebruik gemaakt. Door deze maatregelen is het gewicht van de speler nagenoeg verdubbeld, standaard weegt de speler net iets meer dan 2 kilo en valt daarmee in de vlieggewicht klasse. Door de vergaande miniaturisering van elektronica en kunststof onderdelen is het tegenwoordig mogelijk een multiformat speler te bouwen met een dergelijk laag gewicht en fysiek beperkte afmetingen. De speler heeft wel de normale 43 centimeter breedte maar is duidelijk minder diep dan andere spelers. Dat het hier een echte multispeler betreft blijkt uit de specificaties. DVD-Video, DVD-Audio, SA-CD multichannel en diverse CD formats worden probleemloos afgespeeld.

Marantz DV6400vM

De DV6400 is verkrijgbaar in een zwarte en zilvergrijze uitvoering en de vM versie is daarbij aan de voorzijde voorzien van een bescheiden rood gekleurd logo. Aan de voorzijde bevindt zich centraal de lade met daaronder het display. Links zit de aan/uitschakelaar en twee LED`s die aangeven of er een SA-CD afgespeeld wordt of dat de video circuits door middel van de aan de rechterzijde gesitueerde “audio ex” knop uitgeschakeld zijn. Niet alleen de videocircuits maar ook het display is dan uitgeschakeld om tot optimale muzikale prestaties te komen. Om het strakke uiterlijk echt af te maken was het mooier geweest wanneer de LED’s in blauw in plaats van het nu gebruikte rood waren uitgevoerd. Zo wijken ze sterk af van de blauw verlichte display. Rechts bevinden zich ook nog de  gebruikelijke toetsen voor openen van de lade, play en skip en de voor DVD gebruikelijke cursor en enter toetsen in de vorm van een cirkel. Aan de achterzijde zitten analoge aansluitingen voor meerkanaals SA-CD en DVD-A weergave, een tweede set analoge stereo uitgangen, een optische en coaxiale digitale uitgang en een SCART aansluiting voor onder andere beeldweergave. Ook is voorzien in component video en S-video uitgangen. De speler is voorzien van een vast netsnoer van standaardkwaliteit, maar is bij de gemodificeerde versie wel voorzien van een fase aanduiding. Opwaarderen met een netsnoer van betere kwaliteit is dan ook niet mogelijk, tenzij er in de speler gesoldeerd wordt. Inwendig zijn beide spelers niet langer met elkaar te vergelijken. Voor de 300 euro die de modificatie kost, worden tal van verbeteringen doorgevoerd. Belangrijke verandering is de voeding van de speler. Daarbij is door AudioMart gekozen voor, zoals ze zelf zeggen, snelle en ruisarme componenten. Een schone en goede voeding kan de prestaties van een audiocomponent naar een aanmerkelijk hoger plan tillen, iets wat ik uit eigen ervaring kan beamen. Na het toevoegen van een Flatcap voedingseenheid aan mijn Naim voorversterker ging de geluidskwaliteit ook een flinke stap voorwaarts. Naast het verbeteren van de voeding werden ook de voedingspunten ontkoppeld waardoor interferentie tussen de diverse componenten zoals filters, video- en audioconverters niet meer mogelijk is.

Marantz DV6400vM

Buiten de aanpassingen op het gebied van de voeding worden ook de standaard condensatoren en weerstanden vervangen door audiofiele exemplaren. De gebruikte onderdelen worden niet alleen op specificaties geselecteerd maar ook op gehoor. Diverse malen zijn er dan ook in samenwerking met Marantz luister- en kijksessies georganiseerd om de “verbeterde” prestaties te beoordelen. Net zo lang tot AudioMart en Marantz honderd procent tevreden waren over het, binnen het gestelde budget behaalde resultaat. Naast de al eerder genoemde garantietermijn van twee jaar wordt de gemodificeerde speler geleverd met een officieel genummerd certificaat van Van Medevoort. Tevens wordt met de speler een setje dempende voetjes geleverd. Voor aanvullende informatie over de modificaties is ook nog het een en ander te vinden op www.audioart.nl/nl/upgrade.html .

MERK

EDITORS' CHOICE