REVIEW

The Shins - Chutes Too Narrow

Roel Bouman | 15 april 2004

Ja, alles wat de anderen schrijven is waar. Chutes Too Narrow is een ongewoon goede popplaat. Een klassieker in den dop en zoals veel klassieke albums, aan de korte kant. In drieendertig en driekwart minuut presenteert The Shins tien tijdloze liedjes.

The ShinsDe liedjes van James Mercer van The Shins zijn zo goed omdat ze zowel Brits als Amerikaans als Nieuw-Zeelands zijn en de liefhebbers weten met het noemen van dat laatste land wel wat ze kunnen verwachten. Zo is bijvoorbeeld The Chills een belangrijke invloed van Mercer geweest, luister maar naar eens Mine`s Not A High Horse en So Says I. Er komen sowieso allerlei namen bovendrijven bij de tien pareltjes die de voorman van The Shins voor deze tweede plaat bij elkaar gepend heeft en daarbij zijn de (gitaar)-jaren tachtig van wezenlijk belang. Je zou er nog een leuk quiz-avondje van kunnen maken. Toch klinkt niets gejat. Mercer is waarschijnlijk zo`n jongen die het wezen van een klassiek popalbum begrepen heeft en er wonderwel in geslaagd is om er daadwerkelijk zelf ook een af te leveren. Na drie/vier keer draaien rollen alle muntjes in de goede gleuven en is het louter genieten, liedje na liedje. Doe een greep in de grabbelton gevuld met onder meer de eerder genoemde Chills, Xtc, Magazine, The Cure, The Woodentops, Tall Dwarfs, maar ook verder terug met The Kinks, The Hollies en natuurlijk Beatles. Eigentijdsere namen als The Apples in Stereo, Eels, Marcy Playground, Ryan Adams en Gomez laten zich ook makkelijk graaien. Alles bij elkaar likkebaardend lekker. In Saint Simon heeft het viertal uit Albuquerque ook nog eens een potentiele knoepert van een hit in handen, leuk clipje erbij en The Shins zijn The White Stripes van 2004.

The ShinsHet is toch een fijn fenomeen dat in de popmuziek het wiel steeds opnieuw uitgevonden kan worden. Ook al put The Shins niet bepaald kinderachtig uit de rijke historie van de populaire klanken, toch klinkt het alsof er nooit eerder een wiel bestond. Geef die gitaar eens aan, ik voel een liedje komen.

Aanvullende informatie:
formaat: CD
Label: Sub Pop/Konkurrent
Speelduur: 10 tracks, 33:46 minuten
http://www.darkcoupon.com/


EDITORS' CHOICE