REVIEWCyrus

Cyrus

Rene Smit | 19 februari 2004 | Cyrus

The virus ....

De set die ik deze maal thuis kreeg voor review is van het alom bekende merk Cyrus. Een merk dat zich onderscheidt van de massa door een afwijkende maatvoering van de kasten en een duidelijke upgrade filosofie.


Klik hier voor een vergrote afbeeldingDick van Geest, werkzaam als product manager bij importeur TES Nederland B.V., zorgde voor de aflevering van een Cyrus-6 versterker, CD6 CD-speler en DVD6 DVD-speler. De Cyrus-6 en CD6 vormen samen een mooie basisset en de DVD6 speler was een extraatje ter vergelijk met de CD6. Naast Cyrus importeert TES Nederland ook het kabelmerk Supra. Tot voor kort bestond het Supra assortiment uitsluitend uit betaalbare no-nonsense kabels die bovenmatig goed presteerden, hierin is met de nieuwe Supra Sword verandering gekomen. Met de `Sword` begeeft ook Supra zich in de arena van high-end kabelmerken. De prijs van een 2x3 meter set geconfectioneerde luidsprekerkabels ligt rond de 850 euro. Dick vraagt me of ik deze kabel zijdelings wil meenemen in de beoordeling van de Cyrus set en zonder er verder bij na te denken stem ik hiermee in. Helaas zal bij het openmaken van de verpakking thuis blijken dat de pluggen aan deze kabels niet aan te sluiten zijn op mijn speakers, en ik u als lezer niets kan melden over de klankmatige kwaliteiten van deze nieuwe kabels. De spec’s en de ervaring met Supra leert dat ze interessant genoeg zijn om toch even te vermelden.


Cyrus

De thuisbasis van het engelse merk Cyrus is Huntingdon gelegen in de directe nabijheid van het bekende universiteitsstadje Cambridge. Al meer dan 20 jaar wordt hier de Cyrus apparatuur geproduceerd door een relatief bescheiden team van zo’n 30 medewerkers. Alle Cyrus apparatuur is uniform vormgegeven en wijkt daarbij duidelijk af van andere merken betreffende de maatvoering van de kasten. Twee Cyrus componenten naast elkaar hebben samen de breedte van een “gangbaar” 43cm. apparaat. Wel zijn de apparaten duidelijk dieper waardoor ze maar net in een normaal audiorack passen. De behuizing is een gegoten metaallegering die met de hand afgewerkt wordt. Het voordeel van dit materiaal is onder andere een goede bescherming tegen externe magnetische invloeden. Het gieten van de behuizing uit één stuk heeft nog meer voordelen, zoals een betere warmte-afvoer via de meegegoten koelribben. Alle apparaten zijn verkrijgbaar in zwart of in aluminium kleur.

De complete Cyrus lijn is modulair opgebouwd wat inhoudt dat eenmaal aangekochte apparatuur altijd opgewaardeerd kan worden naar nieuwe specificaties of een model wat hoger op de ladder staat. Tevens is bijna ieder apparaat achteraf uit te breiden met een externe PSX-R voeding, die de geluidskwaliteit naar een hoger plan tilt. Een zelfde filosofie vindt je onder andere bij de door mij zelf gebruikte Naim apparatuur en ook Linn hanteert dit upgrade pad. Uit eigen ervaring kan ik melden dat de toevoeging van een extra voeding grote gevolgen kan hebben voor de geluidskwaliteit. Persoonlijk vind ik dat een pluspunt omdat eenmaal aangekochte apparatuur niet ingeruild hoeft te worden, met alle nadelen van dien, maar men gefaseerd naar een steeds betere installatie groeit. Het elektronica-assortiment beslaat drie lijnen, de 6-serie, de 8-serie en de ´top of the line´ X-serie. In de 8-serie is een AV8 voorversterker annex surrounddecoder beschikbaar zodat multichannelweergave tot de mogelijkheden behoort. Naast elektronica produceert Cyrus luidsprekers en specifiek voor Cyrus-apparatuur bedoelde audioracks. In combinatie met de garantietermijn van twee jaar op de apparatuur en zelfs vijf jaar op de luidsprekers zorgt Cyrus dus voor jarenlang luisterplezier, waarbij er altijd upgrade- of uitbreidingsmogelijkheden zijn, ongeacht het niveau waarop men instapt.

MERK

EDITORS' CHOICE