REVIEWCyrus

Cyrus

Rene Smit | 19 februari 2004 | Cyrus

Klik hier voor een vergrote afbeeldingAansluiten

Voordeel van de afwijkende vormgeving is dat de drie ter beschikking gestelde apparaten een plek kunnen vinden op één plank van mijn Soundstyle audiorack. Met de meegeleverde verloopstekkers wordt de Cyrus-6 versterker door middel van `Cable Talk` luidsprekerkabels verbonden met mijn Spendor `S3` monitor speakers. Tussen de versterker en de CD-speler zorgt een Siltech `ST48G3` voor de signaaloverdracht. De DVD-speler wordt, via een optische kabel, digitaal op de Marantz surroundreceiver aangesloten. Het analoge audiosignaal gaat ook via een Siltech ST48G3 naar de Cyrus-6 versterker en voor de overdracht van het beeldsignaal is een Ixos scartkabel ingezet die aangesloten zit op een Philips `Matchline` 100 Hz breedbeeldtelevisie.

Wat opvalt is dat door de “eigenwijze” bouwwijze het aansluiten van de interlinks op de versterker wat moeite kost. De aansluitingen zitten redelijk dicht naast elkaar en de Siltech kabels zijn voorzien van grote WBT-pluggen. De Cyrus-6 biedt 6 lijningangen waarvan de ingangsgevoeligheid individueel instelbaar is (zodat alle bronnen even luid klinken) en een tapemonitor aansluiting. Er is een pre-amp uitgang voor het aansluiten van een extra eindversterker om te bi-ampen. De versterker is volledig op afstand bedienbaar middels de meegeleverde afstandbediening, welke ook andere Cyrus apparaten kan bedienen. De versterker levert een vermogen van 2x40 watt. Wanneer dit in de praktijk onvoldoende blijkt te zijn is het mogelijk de versterker bij de fabriek op te waarderen naar de `8`-uitvoering die 2x70 watt levert. De `6` is aan de achterzijde voorzien van een hoofdtelefoonaansluiting en, om problemen te voorkomen, van een computergestuurd digitaal beveiligingssysteem.

De CD6 CD-speler is aan de achterzijde voorzien van 2 sets analoge-uitgangen en 1 digitale optische uitgang. Er wordt volgens Cyrus gebruik gemaakt van audiofiele componenten, en voor omzetting van digitaal naar analoog zorgt een 24 bits 96 kHz DAC. Uiteraard is ook de CD6 volledig op afstand bedienbaar. Upgraden naar CD8 specificaties behoort tot de mogelijkheden, evenals uitbreiden met de PSX-R externe voeding. Als laatste de DVD6, de “instap” DVD-speler van Cyrus. Deze, volgens Cyrus, audiofiele DVD-speler is voorzien van analoge cinch-aansluitingen, een coaxiale en een optische digitale uitgang. Voor beeldweergave is de speler voorzien van een scartaansluiting, composiet en s-video uitgangen. Om de kwaliteit van de CD-weergave verder op te waarderen kan de DVD6 voorzien worden van een zogenaamde `Q-module`; in feite een plug-in 24 bit D/A module (moet wel via een dealer ingebouwd worden.) Ook nu behoort opwaarderen naar DVD8 specificaties tot de mogelijkheden. Als alle kabels aangesloten zijn, is het tijd de boel in te laten spelen. De Cyrus-6 en DVD6 komen nagelnieuw uit de doos en kunnen wel wat uurtjes inspelen gebruiken alvorens serieus te beluisterd te worden.

MERK

EDITORS' CHOICE