REVIEW

J.S. Bach


Jan Luijsterburg | 16 december 2003

J.S. Bach - Christmas Cantatas (Weihnachtskantaten)
The Amsterdam Baroque Orchestra & Choir - Ton Koopman

J.S. Bach - Christmas Cantatas (WeihnachtskantatenWat hebben we in Nederland toch een rijke traditie aan Bachuitvoeringen. Met bijbehorende specialisten. Jaarlijks wordt er gepiekt rond de passietijd, maar dit jaar krijgen we een ware golf aan kerstwerken om de oren. Aangezien kerken belangrijke opdrachtgevers van Bach waren en er met de feestdagen veel behoefte is aan muziek, is er een enorme hoeveelheid kerstmuziek door hem gemaakt. Van eerste kerstdag tot aan driekoningen zijn zes feestdagen, dus dat wil wel. Wie na de fantastische uitgave van het Kerstoratorium door de Nederlandse Bachvereniging (https://hifi.nl/recensies/1786) behoefte heeft aan meer, kan niet om het mooie doosje van Ton Koopman en consorten heen.

Koopman is al jaren bezig aan een monsterproject: het opnemen en uitbrengen van alle Cantaten van Bach. Dat zijn er nogal veel. Het project, ooit begonnen bij Erato en nu voortgezet op zijn eigen label, Antoine Marchant, gaat 22 boxen met ieder drie CD`s omvatten. Dat is volhouden, toewijding en passie. Inmiddels is hij gevorderd tot deel 14, waarbij ook de uitverkochte eerste delen zelf opnieuw uitgegeven worden.

De box met kerstcantaten is een selectie uit de reguliere serie. Er zijn twaalf cantaten gekozen die allemaal bedoeld zijn voor de kerstperiode. De nadruk ligt op de programma`s die uitgevoerd werden in Leipzig in 1723 en 1724. Daarnaast zijn enkele cantaten uit Bach`s periode in Weimar opgenomen en een later stuk uit een Latijnse mis. Alles bij elkaar goed voor drie zeer gevulde CD`s.

Het zijn geen platen om allemaal achter elkaar te draaien. Dan verslapt de aandacht, en dat is zonde. Daar waren de stukken natuurlijk ook niet voor bedoeld. De uitvoeringen zijn als gebruikelijk van topkwaliteit. De opnamen werden gemaakt tussen 1994 en 2000 in de Waalse Kerk in Amsterdam, met per werk uiteenlopende solisten.

De geluidskwaliteit is zeer adequaat, maar niet van het ongelofelijke kaliber van het genoemde en eerder besproken Oratorium van de Bachvereniging. De hele aanpak is aanzienlijk soberder, wat zich ook in de verpakking doorzet. Dat maakt Koopman zeker niet minder sympathiek, integendeel. 

Het kan nu het hele jaar kerstmis zijn. Smakelijk.


Aanvullende Informatie :
CD`s
Speelduur: 77:02 + 65:49 + 72:43
Label: Antoine Marchant www.antoinemarchant.nl CC72230
Distributie: Challenge Classics www.challenge.nl
Website Ton Koopman: www.tonkoopman.nl

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »