REVIEWB&W

Audio Spectrum Sirene

Rene Smit | 17 oktober 2003 | B&W

Audio Spectrum Sirene - Sirtaki op Griekse luidsprekers

Audio Spectrum SireneHet introduceren van een nieuw luidsprekermerk op de “overvolle” Nederlandse markt getuigt van durf, overtuigt zijn van de door de fabrikant toegedichte kwaliteiten of een niet geringe mate van overschatting. Importeur en distributeur Channel-Select BV denkt echter met het Griekse luidsprekermerk Audio-Spectrum een waardevolle toevoeging voor de Nederlandse markt in huis te hebben. Na Nederland als eerste export land volgen later nog Belgie, Groot-Brittannie en overig Europa. Dat Audio-Spectrum geen eendagsvlieg is blijkt bij het doorlezen van de mij toegestuurde brochure. Audio-Spectrum speakers worden geproduceerd door de in Athene gevestigde Spectrum Electronics Company SA. Luidsprekers maken zij al sinds 1980 en vanaf 1982 legt de firma zich zelfs volledig toe op het zoals zij zelf zeggen: “Produceren van technisch hoogwaardige esignluidsprekers”.

Om deze hoogwaardige luidsprekers te kunnen produceren maakt Audio-Spectrum al 20 jaar gebruik van units van Seas uit Noorwegen. De luidsprekerunits worden op specificatie exclusief voor Audio-Spectrum samengesteld. Alles bij elkaar zijn dit ingredienten die nieuwsgierig maken. Channel-Select in de persoon van Hans van Rijswijk wilde graag meewerken aan een review van één van de speakers uit het redelijk uitgebreide assortiment van Audio-Spectrum. Na een paar e-mails en telefoontjes over en weer werd besloten het type “Sirene” te bespreken. Al een paar dagen later kwam Hans van Rijswijk een set afleveren waar ik mee aan de slag kon.

De Sirene

De aan mij ter beschikking gestelde “Sirene” is de één na kleinste speaker uit de Reference serie die in totaal uit 6 types bestaat. De Sirene is met zijn afmetingen van 450x210x300 mm geschikt om op een stand te plaatsen. Opvallend is dat Audio Spectrum er voor gekozen heeft om de kastverhoudingen iets anders in te delen dan gebruikelijk. Een relatief smal front van 21 cm en een verhoudingsgewijs diepe kast van 30 cm. Hierdoor oogt de speaker bij frontaanzicht kleiner dan dat hij in werkelijkheid is. Een in mijn ogen fraaie oplossing om tot een behoorlijk grote kastinhoud te komen. De Sirene is een twee-weg systeem met een basreflexpoort aan de achterzijde, waar zich ook de voor bi-wiring geschikte vergulde aansluitklemmen bevinden. Volgens opgave ligt het frequentiebereik tussen 40 Hz en 25 kHz en is de gevoeligheid 87dB/Watt/1 meter. In combinatie met de opgegeven impedantie van 8 Ohm is de speaker niet al te moeilijk aan te sturen. Aanbevolen worden versterkers met een vermogen tussen 20 en 100 Watt. Over de exacte specificaties van de gebruikte units en filters worden verder geen mededelingen gedaan, anders dan dat de units van Seas afkomstig zijn. Alle Audio Spectrum speakers zijn standaard uitgevoerd in Rosewood fineer behalve de twee topmodellen Aeolos en Electra uit de Excellent serie die een echt eikenhouten kast hebben. Naast de beide genoemde series is er ook nog een home cinema reeks met twee types surround en twee types center speakers zodat in combinatie met speakers uit de andere series een compleet thuistheater kan worden opgebouwd.

Terug naar de Sirene. ’S-avonds blijkt bij het uitpakken van de speakers de kleur Rosewood in het echt toch een stuk donkerder te zijn dan volgens de foto’s uit de folders te verwachten was. In mijn interieur met licht houten meubelen vallen de speakers behoorlijk uit de toon. In een wat kolonialere of klassieke aankleding zal de kleur beter tot zijn recht komen. Ook is het mogelijk op verzoek de speakers te bestellen in Black Wood. Op de afwerking zelf is niets aan te merken. Het fineer zit er strak op en de frontbaffle en de bovenzijde van de kast zijn uitgevoerd in een antracietkleurige kunststof. De luidsprekerunits worden aan het oog ontrokken door een goed passende, met zwart doek bespannen, afneembare grille. Zonder nog maar één noot gehoord te hebben lijkt in ieder geval op basis van afwerking en gebruikte units het gevraagde bedrag van 699 euro per stuk niet overdreven. Snel de speakers aansluiten om te luisteren of de geluidskwaliteit op een zelfde niveau ligt.

Aansluiten

Audio Spectrum SireneDe Sirenes kunnen de plaats innemen van mijn eigen Spendor mini monitor luidsprekers op de Target TR60 stands. De hoogte van deze stands is 60 cm, een maat die specifiek bedoeld is om de tweeter van kleine monitor speakers op oorhoogte te brengen. Aangezien de Sirenes bijna twee maal zo hoog zijn als de Spendors komt de tweeter ruim boven oorhoogte wat de prestaties nadelig zou kunnen beïnvloeden. Ik luister daarom vanuit ene hogere stoel dan normaal. Ook combineert de Target TR60 met Sirene niet echt fraai omdat de TR60 stand vrij fragiel oogt. Mooi met kleine monitors maar minder geschikt voor een wat grotere luidspreker. Aangezien de speakers een bi-wire mogelijkheid hebben worden ze aangesloten met mijn standaard gebruikte Cable Talk bi-wire kabel en bi-amped aangestuurd met mijn Naim versterker set. Als bron dienen de Clearaudio Champion draaitafel en de door Van Medevoort gemodificeerde Philips DVD963Sa cd-speler in combinatie met de M-Audio Superdac 2496. Interlinks zijn van Siltech, types ST48G3 en ST18G3.
 
Door de indeling van de huiskamer kunnen de speakers tijdens normaal gebruik niet verder dan circa 25 centimeter van de achterwand geplaatst worden. Voor kritisch luisteren kunnen speaker en stand verder van de wand geschoven worden. De afstand tot de zijwanden is geen probleem en altijd minimaal 80 cm. Bij aflevering gaf de importeur aan dat de speakers al een paar keer bij dealers gespeeld hebben maar voor de zekerheid heb ik er de eerste week niet serieus naar geluisterd en ze rustig met de tuner als bron in laten inspelen. Ook hebben ze gedurende deze tijd als frontluidsprekers in mijn thuistheater dienst gedaan en aardige klappen opgevangen tijdens het bekijken van actiefilms.

MERK

EDITORS' CHOICE